Migranati iz Tuzle u pratnji specijalne policije krenuli prema Blažuju

0
483

Akcija dislociranja migranata s platoa Glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli jutros je obavljena, a grupa od skoro 500 osoba koja je ilegalno boravila u ovom gradu smještena je u 10 autobusa. Iz Tuzle su u pratnji specijalne policije krenuli prema prihvatnom centru Blažuj kod Sarajeva.

Akcija izmještanja migranata iz Tuzle jutros je počela u 5:40 časova, uz asistenciju jakih policijskih snaga Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, javlja klix.ba.

“Služba za poslove sa strancima započela je koordinirati aktivnosti, iz svoje zakonom propisane nadležnosti, u vezi s izmještanjem migranata na uslovniju lokaciju. Asistenciju pružaju policijski službenici Uprave policije MUP-a TK”, kazala je portparol Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić.

Kako se saznaje od volontera koji su kontinuitetu pomagali migrantima u Tuzli, tokom protekle noći sve osobe koje su ilegalno ušle u BiH, a boravile su na području ovog grada, u akciji su sprovedeni do Glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli. Potom je uslijedilo njihovo smještanje u 10 autobusa s kojima su krenuli put prihvatnog centra Blažuj kod Sarajeva.

Nakon dislociranja migranata počelo je uklanjanje šatorskog naselja koje je mjesecima postojalo na Glavnoj autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, a pripadnici lokalnog komunalnog preduzeća poslove obavljaju sa zaštitnom opremom.

Migrantska kriza na području Tuzle počela je eskalirati proteklih nekoliko dana, zbog čega je u ovaj grad na sastanak s kantonalnom i lokalnom vlasti došao i ministar beubjednosti BiH Fahrudin Radončić. Tom prilikom najavljeno je rješavanje problema u ovom gradu.

Osim međusobnih fizičkih obračuna proteklih dana zabilježeni su i napadi migranata na lokalno stanovništvo. Zbog velikog straha za svoju sigurnost, građani su potpisivali peticije za dislociranje migranata iz ovog grada.

/klix.ba/

PODIJELI