Migrante smještaju u minirano područje?

0
560

Kasarna “Ušivak” i njena okolina, u opštini Hadžići, jedini prostor koji je BiH uspjela bez protivljenja lokalnog stanovništva ustupiti za smještaj migranata, predstavljaju opasnost jer postoji mogućnost da je lokalitet miniran, navodi se u izvještaju Koordinacionog odbora za pitanje migranata u BiH.

Savjet ministara trebalo je da ovaj izvještaj razmatra prošle sedmice, ali nije, zbog odsustva ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

Ministarstvo civilnih poslova BiH o tome je obavijestilo Koordinacioni odbor za pitanje migranata, a Ministarstvo je ovu informaciju dobilo od Federalne uprave Civilne zaštite.

Koordinacioni odbor dobio je informaciju da će Centar za uklanjanje mina /BHMAC/ hitno pristupiti rješavanju ovog problema, pišu “Nezavisne novine”.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković izjavio je da sve ovo pokazuje koliko je problem sa migrantima ozbiljniji nego što shvatamo.

“Možete pomisliti kako će reagovati Evropska unija ukoliko se ispostavi da zaista ljude želimo smjestiti u područje koje je minirano. LJudi bježe od rata i dođu kod nas u minirano područje. Mislim da BiH u ovom trenutku, za ove razmjere problema, nema odgovor”, rekao je Novaković.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Dušanka Majkić ističe da je kasarna “Ušivak” već trebalo da primi prve migrante, ali je, sudeći po svemu, “sve zaustavljeno dok se Mektić nalazi na nezasluženom odmoru”.

“Nijedan od problema sa migrantima nije riješen, a kasarna koja ima prostor 100.000 metara kvadratnih 2005. godine je vraćena Vladi Federacije BiH kao neperspektivna vojna imovina, a u nju niko nije ulagao. Ako je tačno da postoji mogućnost da se u njoj nalaze mine, onda je to prava tragedija, jer onda taj prostor nema nikakvih uslova za smještaj migranata”, kaže Majkićeva i ističe da i to dokazuje da BiH nema kapaciteta da riješi problem migranata.

U izvještaju, koji bi trebalo da se nađe na jednoj od narednih sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, navodi se da je EU odbila da privremeno finansira ishranu migranata koji bi bili smješteni na lokalitet “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši, te da je u dogovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice i lokalnim vlastima Bosanskog Petrovca, kao moguća lokacija ponuđena lokacija “Lipe”.

U dokumentu se ističe da je u sedam mjeseci ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 9.548 nelegalnih migranata, te da je namjeru za podnošenje azila iskazalo njih 8.805, dok je 708 osoba podnijelo zahtjev za azil.

U izvještaju piše da je najviše migranata iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka.

(Srna)

PODIJELI