Migranti o uslovima u prihvatnom centru Vučjak kod Bihaća: Ovdje mogu da borave samo životinje

0
297

Bihaćko prigradsko naselje Vučjak 18 dana je novi dom migranata koji na temperaturama višim od 30 stepeni borave u improvizovanom šatorskom naselju nadomak granice BiH i Hrvatske.

Migranti su razočarani uslovima boravka koje su zatekli na Vučjaku. Smatraju da u ovakvim uslovima mogu boraviti samo životinje te ističu kako su oni ipak ljudi koji samo žele da pronađu bolji život u nekoj od zemalja Evropske unije.

Još su bez konkretne pomoći međunarodnih humanitarnih organizacija i Evropske unije, koja nije podržala ovu lokaciju kao mjesto u koje će se izmjestiti migranti koji borave na području Bihaća. Prema riječima Selama Midžića iz Crvenog krsta Bihać, Vučjak nije mjesto na kojem bi migranti mogli ostati kada dođu jesenje kiše i pad temperatura.

Midžić je bio izričit te je u izjavi za Anadoliju kazao da će u slučaju da do tada ne bude pronađeno neko rješenje donijeti odluku da se povuče i cijeli slučaj prepusti nekom drugom.

– Ako dođe do toga, onda bi to bio poraz svih nas. Ovo ako ne bude privremeno, ja ću se stvarno povući. Mi smo iscrpljeni maksimalno, a niko to ne vidi osim medija i novinara. Puno radimo ovdje kako bismo stvorili kakve-takve uslove dostojne čovjeka. Dolazili su nam predstavnici Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, direktor Kantonalne bolnice, Doma zdravlja Bihać i Zavoda za javno zdravstvo koji su sagledali ovo stanje i svakodnevno smo u kontaktu s ciljem da obezbijedimo prostore za ljekare i sanitarne čvorove, što je osnovno za kamp – kazao je Midžić.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here