Šarovića izglasali izborni gubitnici

0
283

Novi predsjednik SDS-a Mirko Šarović na Izbornoj skupštini održanoj u nedjelju u Banjaluci dobio je podršku većine delegata koji dolaze iz opština i gradova u kojima SDS godinama unazad gubi izbore i pravi loše rezultate.

Šarović je na Izbornoj skupštini dobio podršku 205 delegata među kojima su oni iz prijedorske i zvorničke regije, zatim Hercegovine, Banjaluke i brojnih drugih opština u kojima SDS tradicionalno pravi loš izborni rezultat kao što su Mrkonjić Grad, Srbac ili Novi Grad. S druge strane, za Miličevića je glasao 181 delegat među kojima su uglavnom delegati iz lokalnih zajednica u kojima je SDS na vlasti i koje slove za bastione ove stranke, poput njegovog Teslića, te Bijeljine i većine opština sarajevsko-romanijske regije.

Milan Miličević juče je čestitao Mirku Šaroviću na pobjedi, ističući da će on i dalje biti dio stranke i da se to nikada nije dovodilo u pitanje. Na pitanje zašto je nakon objavljivanja rezultata otišao sa izborne skupštine ne želeći da se obrati okupljenim novinarima, Miličević je rekao da je prije nego što je otišao čestitao novoizabranom predsjedniku stranke.

– Evo još jednom čestitam Mirku Šaroviću. SDS je u demokratskoj proceduri dobio novog predsjednika i nadam se da će krenuti konsolidacija stranke. Zašto sam otišao? Pa normalno je da izjavu da novoizabrani predsjednik – rekao je Miličević juče novinarima u Banjaluci.

Na pitanje da li će ostati dio SDS-a, Miličević je kratko poručio: “Naravno, to nikad nije bilo pitanje”.

Šarović se juče nije pojavljivao u javnosti, ali je u nedjelju nakon pobjede na unutarstranačkim izborima i on čestitao Miličeviću.

Nijedan od njih dvojice juče nije odgovarao na pozive iz “Glasa Srpske”, ali naš sagovornik koji je učestvovao u izbornom procesu u SDS-u kaže da bez obzira na pomirljive tonove u ovoj stranci slijede dalje turbulencije između suprotstavljenih tabora.

– Te razlike će izaći na vidjelo kako se proces formiranja vlasti na nivou BiH bude primicao završnoj fazi. Mirko Šarović će morati da se opredijeli da li je za to da SDS ide u pregovore sa SNSD-om ili sa SDA. Šta god izabere, to će izazvati turbulencije u SDS-u, ali je interesantno da je u ovoj stranci najmanje onih koji zagovaraju to da SDS bude opozicija na nivou BiH – kaže naš sagovornik.

Bundalo nezadovoljan

Potpredsjednik SDS-a Drago Bundalo izjavio je juče da SDS poslije izbora nije stabilniji, ali da poštuje volju većine i izbor Mirka Šarovića za predsjednika. – Glasao sam za Milana Miličevića, ali prevladala je većina i moje je da poštujem njenu volju. Kada bih rekao da sam zadovoljan ne bih bio korektan i dostojan svojih izjava – istakao je Bundalo.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here