MIGRANTI PRITIŠĆU, GRANICA NA ČEKANJU Zašto je propala inicijativa Denisa Bećirovića

0
214

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH juče je odbacila inicijativu delegata bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića da se pokrene procedura za prijem 309 novih graničnih policajaca.

Toliko ih, prema postojećem pravilniku, nedostaje u Graničnoj policiji BiH.

Iako je nedostatak graničara jedan od razloga za povećan broj ulazaka migranata u BiH, vijest da je Zajednička komisija odbila Bećirovićevu inicijativu izazvala je oprečne reakcije u BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg ove Komisije Dušanka Majkić, međutim, ističe da nema potrebe za podizanje dodatnih političkih tenzija, jer je inicijativa odbijena zato što je… zakasnila. Ona kaže da to ne znači da Granična policija neće dobiti nove policijace.

– Inicijativa nije prihvaćena, jer je Evropska komisija obezbijedila sredstva za školovanje 300 kadeta. Oni će po završetku školovanja, koje traje devet mjeseci, biti raspoređeni u Graničnu policiju BiH. Dakle, nije riječ o tome da GP neće dobiti potrebne policajce – ističe Majkićeva za Srpskainfo.

Dodaje da se još samo čeka da Savjet ministara BiH donese odluku koja će omogućiti direktoru GP BiH da istog momenta pokrene pitanje konkursa za prijavljivanje onih koji se javljaju za školovanje za policijske službenike.

Majkićeva je dodala da se na jučerašnjoj sednici nije pojavio niko iz Ministarstva bezbjednosti iako je na dnevnom redu bilo nekoliko važnih pitanja.

– To pokazuje odnos prema komisiji koja nadzire rad svih institucija iz domena odbrane i bezbjednosti. Ako na takvim mjestima nemate prvog čovjeka, koji treba neke osnovne stvari da brani pred komisijom, onda znate u kakvoj smo fazi. Ko i zašto ne smije da dođe pred komisiju, to je neka druga tema – poručila je Majkićeva.

Tokom rasprave o Bećirovićevoj inicijativi, član komisije Sredoje Nović rekao je da se o migrantskoj krizi, koja traje nekoliko godina u BiH, ne reaguje sistemski.

– Cijela BiH je pala na ovom pitanju. Plašim se da ćemo ući u daleko težu situaciju u narednih šest mjeseci. Ne može se o ovim stvarima govoriti, jer na sjednici nemamo nikog iz Ministarstva bezbjednosti, koje koordiniše s drugim bezbjednosnim agencijama – istakao je Nović.

Dodaje da se ovakvim ponašanjem ne može riješiti ništa.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here