“KORONA ĆE SVAKAKO UĆI U ŠKOLE” Dr Kon ističe da ga najviše zabrinjavaju srednjoškolci

0
302

Slučaj u beogradskoj OŠ “Braće Jerković” gdje je već prvog dana škole otkriveno da je jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus korona, izazvao je buru u javnosti.

Međutim epidemiolog dr Predrag Kon tvrdi da “sa gotovo stopostotnom sigurnošću može da tvrdi da neće biti nikakvih posljedica po djecu”.

On je istakao da će “korona svakako ući u škole”, te da ne smijemo da imamo zablude da neće, piše Blic.

Na pitanje novinara kako komentariše što je već prvih dana nastave u školu došlo dvoje pozitivne djece, kaže da djeca nisu znala da su zaražena (ovo je prvi put da se spominje dvoje zaražene djece, za sada je poznat samo jedan slučaj).

Majka radi u crvenoj zoni

– Slučaj za koji ja znam je asimptomatski. Otac djeteta je bolestan, a majka radi u crvenoj kovid zoni, pa je iskoristila priliku da testira dijete radi dobrobiti člana porodice. Čitav razred je prebačen na onlajn nastavu, što je prva reakcija. Pokazano je da sistem funcioniše, ubuduće je potrebno da više učestvuju lokalni zavodi za javno zdravlje jer je ovo situacija koja može da se očekuje u bilo kom odjeljenju. Ako su se koristile maske, nema razloga za bilo kakvu brigu i neće biti razloga ni za onlajn nastavu – rekao je dr Kon.

Kada su u pitanju sankcije koje će možda snositi roditelji djeteta koje je 1. septembra poslato u školu pozitivo na koronu, Kon kaže da “postoje situacije gdje neko namjerno i svjesno grijši, bojkotuje protivepidemijske mjere i takva situacija jeste za sankciju”, ali da ne smatra da je to ovog puta slučaj.

– Kad se nešto usvoji kao ponašanje, onda nema problema. Ako pridobijemo učenike srednjih škola da budu naši saradici, posao je završen. Veće saradnike od djece do četvrtog razreda nećemo imati, oni su situaciju prihvatili takvu kakva jeste. Ko zna zašto je dobro što smo imali ovakav slučaj prvi dan. Ništa se nije desilo i nastavićemo dalje – zaključuje dr Kon.

Najviše me brinu srednjoškolci

Kako kaže, ono što ga trenutno najviše brine jesu srednjoškolci.

– Za pet mjesta sam dobio da oni izlaze za vreme odmora, da ne koriste maske, da se to masovno dešava. Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem, mislim da će na tome da se radi. Jako mnogo mora da se radi s njima – istakao je epidemiolog.

/Srpskainfo/Blic/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here