Migrantima poklanjaju našu zemlju, a nama ne daju ni blizu

0
462
Ogorčeni smo. Nama, koji pokušamo na sve načine da se vratimo na ognjišta, ne daju, a sada tim migrantima široke ruke nude srpsko selo Lipa za prihvatilište. Nećemo to dopustiti, jer su tamo još grobovi naših najmilijih, iako smo odavno protjerani.

 

– Telefon stalno zvoni. Prijatelji i nekadašnje komšije zovu. To je selo koje je brojalo oko 200 stanovnika, a taj region više od 300 domaćinstava. U ratu je sve porušeno, devastirano. Nisu nam dozvolili povratak. Mi smo to tražili, a oni su tamo neka obavještenja kačili po oglasnim tablama u Bihaća sa uslovima koje niko nije mogao da ispuni. Neki su otišli, ali su se brzo vratili jer su ih strašili, pa i pucali oko kuća. Napravljene su tri kuće, ali su morali da odu jer ne smiju da žive tamo – rekao je Romić.

Obnovljena je, kaže, samo crkva. I jedni je objekat pod krovom u selu.

– Ogorčen sam kao i mnogi. I to ne samo iz Lipe, nego i okolnih mjesta jer to dio koji graniči sa petrovačkom opštinom. Svako osuđuje tu namjeru i sada tražimo način kako da se to tome odupremo, kako da obnovimo kuće. Sve će biti gore, a ja bih se prvi vratio da mi daju – rekao je Romić.

Pored svega, često odlazi na imanje i brine o voćnjaku.

– Iako nas nema tamo, niko i ne pomišlja da proda, a kamoli da damo da se migranti usele. Ostali su grobovi tamo, borci su tamo sahranjeni. Kako to napustiti? – upitao je Romić koji je rekao da će tražiti od Srpske da im pomogne da se vrate na svoje i obnove prostor kako ne bi zjapio prazan jer od FBiH nema ni volje ni pomoći.

Gradska skupština Bihaća dala je saglasnost za formiranje privremenog centra za migrante u srpskom selu Lipa. Radi se, kako je istaknuto, o 50 dunuma zemljišta sa mogućnošću priključka struje i vode, koje se nalazi između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Gradonačelnik Šuhret Fazlić rekao je da je davno predložena lokacija, koju međunarodne organizacije nisu prihvatile zbog udaljenosti od grada, te istakao i da možda ni sada neće u obzir uzeti ponuđeno, ali da, kao najopterećeniji grad, moraju tražiti i nuditi neka rješenja.

– Sada su na potezu nadležni i oni koji imaju novac – rekao je Fazlić i dodao da Vučjak ostaje kao kamp do formiranja novog prihvatnog centra.

Protiv odluke grada Bihaća je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je poručio da će se predstavnici Srpske tome suprotstaviti.

– To je permanentno nastojanje bošnjačke političke elite da problem riješi baš tako, skrivajući odgovornost za smještaj migranata – rekao je Dodik i dodao da je vidljivo da je migrantska kriza na vrhuncu te ponovio da je to veliki bezbjednosni problem jer mnogi nemaju dokumente i ne zna se ko su.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH već je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu FBiH protiv Fazlića i predsjedavajućeg bihaćke skupštine Davora Župe kako bi onemogućio izvršenje krivičnog djela sprečavanja povratka u FBiH. Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je Srni da će se Srbi organizovati i spriječiti da migranti stignu u selo Lipa.

Iz Delegacije EU u BiH do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nisu stigli odgovori da li je za EU sada prihvatljiva lokacija Lipa.

Odredište

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je u Beču da BiH neće dozvoliti da bude krajnja destinacija migranata i pozvao EU da hitno donese prijedlog rješenja za ovu krizu. Na ministarskoj konferenciji Salcburg foruma, Mektić je rekao da se uprkos maksimalnom angažmanu nadležnih institucija i organizacija, situacija na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokalnim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri.

(Glas Srpske)

PODIJELI