Milijarder Voren Bafet potpuno izlazi iz “novinskog” biznisa

0
583

Milijarder Voren Bafet odlučio je da odustane od biznisa izdavanja štampanih medija.

Kako javlja agencija AP, Bafet će prodati sva izdanja “Berkšir Hathaveja” kompaniji “Li Enterprajsiz” za 140 miliona dolara, uključujući i listove “Omaha Vorld-Herald”, koji izlazi u Nebraski, kao i njujorški “Bafalo NJuz”.

Bafet, koji je ljubitelj novina čitavog života, već nekoliko godina predskazuje da će većina njih nastaviti da se kreće silaznom putanjom, osim šačice nacionalnih listova kao što su “Njujork Tajms” i “Volstrit DŽornal”.

Sporazum o prodaji obuhvata 30 dnevnih novina u 10 država kao i 49 pretplatničkih nedjeljnika s digitalnim sajtovima, i još 32 druga štampana proizvoda.

U okviru ugovora, “Li” će ući u desetogodišnji zakup nekretnina “Berkšir Hatevej Media”. Ova kompanija inače vodi poslove publikacije “BH Media” od jula 2018. godine.

Bafet, koji je predsjednik i glavni izvršni direktor “Berkshira”, rekao je da on i njegov partner, Čarli Manger, već dugo gaje poštovanje prema “Liju”.

“Imali smo nulti interes da grupu prodamo bilo kome drugom iz jednog jednostavnog razloga – smatramo da je ”Li” najbolje pozicioniran da vodi posao kroz izazovne vode ove industrije”, naveo je Bafet.

Štampa čini mali dio Berkšir Hathaveja, koji posjeduje više od 90 raznovrsnih kompanija i koji ima ogromne investicije u kompanijama kao što su Koka Kola, Epl i “Vels Fargo”.

Portfolio “Lijevih” publikacija će se povećati na 81 dnevno izdanje, što će skoro udvostručiti njegov sadašji obim čitalaca, naveli su iz te kompanije. Očekuje se da će sporazum biti zaključen sredinom marta.

/Tanjug/

PODIJELI