Milioni migranata mogli bi da krenu ka BiH, a sve zavisi od Erdoganove odluke

0
624

Novi veliki talas migranata koji bi, prema tvrdnjama pojedinih zapadnih medija, uskoro trebalo da iz Turske krene prema EU izazvao bi potpuni haos na Balkanu.

Predstavnici vlasti i opozicije na nivou BiH saglasni su u tome da bi se, u slučaju da Erdoganova Turska zaista otvori svoje granice i dozvoli armiji od pet miliona migranata da krene prema Evropi, BiH doslovno našla u bezizlaznoj situaciji.

 

S obzirom na višemjesečnu političku krizu i sukobe koji u BiH bjesne zbog prolaska nešto više od 10.000 migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka, sama najava apokaliptične slike u kojoj višemilionska armija izbjeglica ulazi u BiH kod sagovornika našeg portala izazvala je neskrivenu paniku.

 

– Puštanje migranata koji se sada nalaze u Turskoj prema EU značilo bi humanitarnu katastrofu za cijelu Evropu, ne samo za Zapadni Balkan – ističe za Srpskainfo ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

 

Naime, prema pisanju uglednog američkog magazina “Biznis insajder”, zbog alarmantne ekonomske situacije koja trenutno vlada u Turskoj sve je izvjesnije da će zvanična Ankara morati da se riješi balasta od pet miliona migranata koji se trenutno nalaze na njenoj teritoriji.

 

U slučaju da turske vlasti zaista riješe da se oslobode migranata iz Sirije, Avganistana, Pakistana, Iraka i zemalja Sjeverne Afrike, višemilionska rijeka ljudi preplaviće Zapadni Balkan u pokušaju da se dočepaju Evropske unije.

 

Ministar bezbjednosti BiH za Srpskainfo upozorava da bi u tom slučaju nastupio neviđeni haos koji, prema njegovim riječima, niko ne bi bio u stanju da kontroliše.

 

– Milioni izbjeglica koji se trenutno nalaze u Turskoj su 2015. godine pokušavali da dođu do EU preko Bugarske, Srbije, Grčke. Da bi to zaustavila, EU je tada napravila sporazum sa Turskom i, koliko je meni poznato, Turskoj su tada prebačene milijarde evra kako bi zaustavila taj migrantski talas. Turci su do sada taj proces držali pod kontrolom. Međutim, kada bi Ankara prestala da poštuje dogovor sa EU nastala bi haotična situacija. Brisel posvećuje veliku pažnju sporazumu sa Turskom i iskreno se nadam da do najcrnjeg scenarija neće doći – kaže Mektić.

 

O opasnosti od izbijanja velike migrantske krize nedavno je za naš portal pričao i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić. On je tada otvoreno pozvao sve zemlje regiona da donesu zajedničku strategiju za borbu s ovim problemom.

– U Turskoj sada imamo milione migranata za koje ne znamo kada će se pokrenuti. Onda ćemo svi imati problem – upozorio je Ujić.

 

S druge strane, šef poslaničkog kluba SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da nije optimista kada je u pitanju spremnost vlasti na nivou BiH da se pripreme za moguću katastrofu.

– Migrantska kriza u BiH je prije svega bezbjednosni izazov i problem. Poznato je da dijelu sarajevske bošnjačke elite odgovara da dođe do promjene strukture stanovništva u BiH. Za nas je važno da Republika Srpska i njene instititucije prate razvoj krize i da su spremni da je rješavaju, za razliku od vlasti na nivou BiH – kaže Košarac.

 

Bezbjednosni tampon

Osim nezapamćene humanitarne katastrofe koju bi dolazak pet miliona migranata izazvao na evropskim granicama, prema pisanju “Biznis insajdera” ne treba zanemariti ni bezbjednosnu važnost tampona koji je Turska napravila prema kriznim žarištima na Bliskom istoku.

 

– Turska graniči sa čak pet država koje su umiješane u neki oružani konflikt ili pravi rat. Turska je ono što fizički sprečava da se terorističke grupe poput ISIS sjure prema Grčkoj i zadržava sirijski rat unutar Sirije – ističe taj magazin.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

PODIJELI