MINISTAR MALEŠEVIĆ POKLONIO LAPTOP MILICI ĐUKIĆ ZA USPJEHE U MATEMATICI

0
1053

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poklonio je laptop učenici Milici Đukić iz Prnjavora za uspjeh koji je postigla na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi na Tajlandu.
Na ovom takmičenju, koje je okupilo više od 600 učesnika iz 104 zemlje cijelog svijeta, Milica, koja je ove godine završila Gimnaziju u Prnjavoru, osvojila je bronzanu medalju.

Malešević je naglasio da treba ulagati u mlade talente da ne bi napustili Republiku Srpsku i istakao da je resorno ministarstvo podržalo ovog mladog matematičara tako što je posredstvom Republičkog pedagoškog zavoda finansijski pomoglo odlazak na Tajland.

“Osim toga, za mlade talenete organizujemo pomoć u vidu stipendija”, naglasio je Malešević.

On je rekao da je u Strategiju obrazovanja ponovo uvršten plan da se osnuje centar za talentovanu djecu, gdje bi bili angažovani stručnjaci koji bi radili na njihovom usavršavanju.

“Nadam se da ćemo već od naredne godine imati uslove za stvorimo nešto kao što je Petnica u Srbiji”, naveo je Malešević.

On je rekao da će Milica studije nastaviti u Beogradu, jer u Banjaluci na Prirodno-matematičkom fakultetu nema primijenjene matematike, smjera koji nju zanima i koji želi da izučava.

Malešević vjeruje da će Milica od septembra dobiti stipendiju za lakše školovanje u Beogradu, te istakao da je bilo riječi i o još nekim vidovima pomoći za ovu uspješnu učenicu.

Ministar je izrazio uvjerenje da će se Milica po završetku studija vratiti u Srpsku.

Đukićeva je, nakon prijema kod ministra, rekla da je ovo njeno treće učešće na Svjetskoj matematičkoj olimpijadi, te da je prošle godine, osvojivši srebrnu medalju postigla bolji rezultat od ovogodišnjeg.

Ona kaže da joj je od početka školovanja matematika bila omiljeni predmet, koji je počela da vježba uz podršku roditelja.

“Već u sedmom razredu osnovne škole sam imala dobre rezultate na takmičenjima, što mi je dalo podstreka da nastavim sa usavršavanjem. Nije mi naporno pripremati se za takmičenje, jer mi je matematika vid opuštanja. Kada vježbam nema puno računanja, kao što drugi misle, to su više zagonetke koje treba odgonetnuti”, rekla je Đukićeva novinarima. /srna/

PODIJELI