Ministarstvo osudilo upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima (FOTO/VIDEO)

0
219

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske najoštrije osuđuje upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca.

Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata Republike Srpske da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene.

Vode Srpske su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se ističe da je upotreba hemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu “cvjetanja rijeke”, odnosno “ukrinskom vodenom cvijetu”, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira.

– Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a Ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka – dodaje se u saopštenju.

/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here