Tamara za primjer: Studentkinja generacije na kombajnu

0
714
Tamara Rikanović iz bijeljinskog naselja Brodac, student generacije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, trenutno na master studiju, u septembru je diplomirala fitomedicinu i upisala master. Ostala su joj tri ispita do kraja studija. Proglašavana je za najboljeg studenta na Zlatiboru, ali i za studenta generacije na fakultetu.

Što je za druge momke i djevojke neobično, za nju je odavno obična pojava. U vrijeme žetve, ovih dana, Tamara je bila na kombajnu. Od malih nogu voljela je, kaže, rukovati poljoprivrednim mašinama, voziti traktor, rovokopač, kasnije i kombajn. Upravo se skidaju posljednji otkosi na semberskim njivama. Tamara je na kombajnu.

Iskreno kaže da nju nije sramota ukoliko se na Facebooku pojavi njena fotografija na kojoj se vidi kombajn.

– Obično bi mi govorili nećeš nikada momka naći. Ali, ipak, i to se stiže. Imam i momka. Kad se završi žetva, ima vremena i za ljetovanje, za more, za izlazak. Sve se u životu može postići ukoliko si vrijedan, ukoliko znaš šta hoćeš. Po petnaestak dana sam znala ranijih godina provesti u kombajnu. Kad izađem na njivu ujutro, znala sam ostati i do pola noći. Ništa mi nije teško padalo. Iz kombajna bih izlazila crna od prašine, ali ja to volim i ne smeta mi – ističe Rikanović za Avaz.

Požar na kombajnu

Prije nekoliko godina uspjela je spriječiti požar na kombajnu. Vatra je izbila na motoru. Brzo je reagirala, ugasila motor i spriječila teže posljedice.

Foto: Lj. Ljubojević

PODIJELI