Top 10 kultnih filmova zasnovanih na istinitom događaju

0
589

Kada su filmovi u pitanju, povezivanje sa junacima je nešto u čemu gledaoci uživaju i zbog toga su filmovi kvalitetniji.

Kada gledaoci uživaju u filmu koji je zasnovan na istinitoj priči, često iskustva glavnih junaka povezuju sa sopstvenim. Ovo je lista filmova koji su inspirisani stvarnim događajima, a svakako očekujemo da nam u komentaru date svoje prijedloge.

1. Igra kodova / The Imitation game (2014)

Igra kodova istorijski je film iz 2014. u režiji Mortena Tilduma, snimljen po scenariju Grejama Mura koji je delimično zasnovan na knjizi Alan Tjuring: Enigma Endrua Hodžiza.

Radnja prati matematičara, logičara, kriptografa i pionira modernog računarstva Alana Tjuringa koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata uspio da dešifruje njemačku Enigmu što je pomoglo Saveznicima da pobjede u ratu, ali je kasnije osuđen za djelo “velike nepristojnosti” zbog svoje homoseksualnosti, piše portal Dnevna doza lepog.

Ulogu Alana Tjuringa tumači Benedikt Kamberbač, dok pored njega u filmu nastupaju Kira Najtli, Metju Gud, Mark Strong i Čarls Dans.

2. 300 (2006)

300 — Bitka kod Termopila je film iz 2006, adaptacija stripa 300 Frenka Milera koji je inspirisan filmom Rudolfa Matea 300 Spartanaca iz 1962.

Režiser filma je Zak Snajder, a Frenk Miler je bio izvršni producent i konsultant. U filmu se obrađuje istorijska bitka kod Termopila.

3. U divljinu / Into the Wild (2007)

U divljinu je američki film Šona Pena iz 2007. godine. Film je baziran na knjizi istog imena koju je napisao Jon Krakauer po doživljajima Kristofera Makandlesa tokom njegovog putovanja širom Sjeverne Amerike.

Glavne uloge igraju Emil Herš kao Kristofer Makandles dok Marša Gej Harden i Vilijam Hert igraju njegove roditelje.

4. Bekstvo iz Alkatraza/ Escape from Alcatraz (1979)

Legendarni film Dona Sigela Bekstvo iz Alkatraza iz 1979. godine snimljen na osnovu istinite priče o grupi zatvorenika koji su pokušali bijeg iz zloglasnog zatvora.

Napeta akciona drama o snu mnogih zatvorenika koji su bili čuvani među zidovima nekada najstrašnijeg zatvora na svijetu. Klint Istvud je Frenk Moris, bivši pljačkaš banaka koji je do nedavno bio uspiješan bjegunac iz nekoliko američkih zatvora.

5. Apokalipsa danas / Apocalipse Now (1979)

Apokalipsa danas je američki ratni film iz 1979. reditelja Fransisa Forda Kopole. Radnja filma je smještena u vreme Vijetnamskog rata, a događaji u filmu su slobodna interpretacija romana Džozefa Konrada “Srce tame”.

Film prati kapetana Vilarda (Martin Šin) koji ima zadatak da pronađe i likvidira pukovnika Kerca (Marlon Brando), američkog oficira koji se za vrijeme rata u Vijetnamu odmetnuo od američke vojske krijući se u vijetnamskoj džungli. Kerc se obreo među vijetnamskim urođenicima koji ga smatraju božanstvom, otuđivši se od američke vojske i počevši da primjenjuje brutalne i po mišljenju američkog vojnog vrha, nezdrave metode.

6. Lorens od Arabije / Lawrence of Arabia (1962)

Lorens od Arabije je epski film iz 1962. koje je baziran na životu Tomasa Edvarda Lorensa.

Film je režirao Dejvid Lin, dok glumačku postavu čine: Piter O'Tul, Omar Šarif, Alek Ginis, Entoni Kvin, Džek Hokins i Hoze Ferer.

7. Ponoćni ekspres / Midnight Express (1978)

Ponoćni ekspres je američko-britanski film iz 1978. godine kojeg je režirao Alan Parker, a producirao Dejvid Putnam. Snimljen je na temelju istoimene knjige autora Bilija Hajesa objavljene 1977. godine za koji je scenario adaptirao priznati holivudski reditelj Oliver Stoun.

U filmu su glavne uloge ostvarili Bred Dejvis, Iren Mirakl, Bo Hopkins, Paolo Nonačeli, Pol L. Smit.

U filmu mladi američki student završava u strogom turskom zatvoru nakon što su ga na granici uhapsili zbog pokušaja švercovanja hašiša.

8. Spartak / Spatrakus (1960)

Spartak je istorijski film iz 1960. koji je režirao Stenli Kjubrik.

Poslije Spartakovog konačnog poraza, Rimljani traže od zarobljenih robova da odaju ko je Spartak u zamijenu za pomilovanje. Međutim, svaki rob proglašava sebe Spartakom (“Ja sam Spartak”), podijelivši njegovu sudbinu (razapinjanje na krst).

9. Šindlerova lista / Shindler's List (1993)

Šindlerova lista je film o Oskaru Šindleru, njemačkom biznismenu koji je spasao više od hiljadu poljskih Jevreja tokom holokausta.

Film je zasnovan na romanu Tomasa Kenilija. Režiser je Stiven Spilberg, dok glumačku postavu čine: Lijam Nison, Rejf Fajns i Ben Kingsli.

10. Uhvati me ako možeš / Catch Me if You Can (2002)

Glavni junak filma Uhvati me ako možeš, Frenk Ebigejl Džunior (Leonardo Di Kaprio), koji je bio prevarant još sa 19 godina, uspio je da ošteti američku vladu za nekoliko miliona. Pretvarao se da je pilot, ljekar, advokat…i tako je postao najtraženiji kriminalac.

/B92/

PODIJELI