Svaki treći učenik na meti vršnjaka suprotnog pola

0
399
Skoro dvije trećine učenika devetih razreda u Hercegovini smatra da ne postoji ravnopravnost među djevojčicama i dječacima, a 33 odsto njih bilo je žrtva uvredljivog i neprihvatljivog ponašanja od strane suprotnog pola, što prema ocjeni stručnjaka oslikava stvarno stanje u odnosima ravnopravnosti u društvu.

Istraživanje koje je sprovelo trebinjsko Udruženje “Međunarodni centar za promociju ljudskih prava” u okviru projekta “Sprečavanje i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja nad djevojčicama u njihovom okruženju” sprovedeno je u devet osnovnih škola na području istočne Hercegovine, a dobijeni rezultati potvrđuju da je vršnjačko i rodno zasnovano nasilje prisutno među adolescentima te da je verbalno zlostavljanje najčešći njegov oblik.

– Istraživanjem smo obuhvatili 440 đaka devetih razreda osnovnih škola iz Trebinja, Bileće, Berkovića, Nevesinja i Ljubinja. Najveći broj njih je naveo da nije bio predmet uvredljivog i neprihvatljivog ponašanja od strane suprotnog pola, međutim 21 odsto đaka tvrdi da je bilo izloženo verbalnom zlostavljanju, neprimjerenim šalama na račun izgleda, oblačenja i sposobnosti, sedam odsto fizičkom zlostavljanju i tri odsto prijetnjama – ističe predsjednica pomenutog udruženja Aleksandra Vuković navodeći da je 37 odsto ispitanika naglasilo da poznaje djevojčice i dječake koji su bili ili su i sada žrtve rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja.

Dodala je da je osnovni cilj projekta bio jačanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti, edukacija o sve naglašenijoj štetnosti i posljedicama rodno zasnovanog nasilja i opasnostima modernog doba.

– Samo 43 odsto ispitanika se izjasnilo da su muškarci i žene u potpunosti ravnopravni u društvu, dok 54 odsto njih smatra da djevojčice i dječaci nisu ravnopravni, od čega 30 odsto đaka navodi da su ravnopravni samo formalno, a 24 odsto da nisu ravnopravni uopšte. Ovakva viđenja dječaka i djevojčica potvrđuju stvarno stanje u odnosima ravnopravnosti u društvu – kazala je Vukovićeva.

Ona ističe da rezultati do kojih su došli ukazuju i na to da se u Srpskoj mora odgovorno sprovoditi normativni okvir rodne ravnopravnosti, što predstavlja izazov i obavezu svih nadležnih institucija, ustanova i organizacija, uključujući školu i porodicu.

– Neophodno je obrazovanje i kontinuiran rad na podizanju svijesti o ljudskim pravima, posebno ženske populacije. U vaspitno-obrazovnom sistemu jedan od glavnih ciljeva morao bi biti kontinuirano učenje djevojčica i dječaka o potrebi međusobnog uvažavanja, poštovanja, prihvatanja principa ravnopravnosti i jednakosti. Potrebno je postići dodatnu senzibilizaciju o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama, sa naglaskom na nasilje u porodici i seksualno nasilje – navela je Vukovićeva i dodala da su svi oblici nasilja, uključujući i vršnjačko, uzrokovani disfunkcionalnošću porodice i zajednice, uticajem savremenih tehnologija, nedovoljnom edukacijom roditelja te nesprovođenjem brojnih oblika edukacije, počevši od predškolskog perioda pa nadalje.

I sociolog Vedran Francuz smatra da je u tranzicionim društvima gdje je prisutna neravnopravnost ključna uloga obrazovanja.

– Sprečavanje rodnih stereotipa i promovisanje rodne ravnopravnosti mora dobiti više pažnje u udžbenicima, planu i programu, jer samo tako možemo težiti jednakosti. Percepcije i stavovi koje učenici formiraju nosiće tokom cijelog života i zato obrazovanje mora kroz višegodišnje aktivnosti raditi na promociji ravnopravnosti – kazao je Francuz i dodao da je na ovim prostorima važno promijeniti stav da je uloga žene tradicionalna te prihvatiti da je potpuno ravnopravna u društvu.

Publikacija

Iz projekta je proistekla i publikacija koja donosi mjere i aktivnosti na prepoznavanju i sprečavanju rodno zasnovanog nasilja, nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja u školi i socijalnom okruženju djevojčica i dječaka, a sadrži i nekoliko cjelina o tome šta predstavlja nasilje i koje su njegove vrste.

– Publikacija je namijenjena đacima, nastavnicima i vannastavnom osoblju, roditeljima, kao i široj stručnoj javnosti s ciljem da se svi nadležni i odgovorni subjekti angažuju na sprovođenju mjera prevencije, sprečavanja i suzbijanja rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja i time spriječi nasilje nad i među školskom djecom – kazali su u Udruženju.

/Glas Srpske/

PODIJELI