Mišić: Srpskoj treba represivniji zakon o inspekcijama

0
373

Republici Srpskoj je potreban represivniji zakon o inspekcijama, jer je to jedini način da nesavjesni poslodavci shvate da se radnici i država ne smiju potkradati i da je to kažnjivo, rekla je predsjednik republičkog Saveza sindikata Ranka Mišić.

“Sadašnja zakonska rješenja daju široke lepeze upozorenja, izricanja opomena, podnošenja prijava, a kada pogledate izvještaje Inspektorata Srpske, vidljivo je da je prisutno enormno kršenje zakona, a da su kazne mizerne”, navela je Mišićeva.

Govoreći o položaju radnika u Srpskoj, predsjednik Saveza sindikata Srpske je za “Glas Srpske”, povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, istakla da je sa Vladom Srpske potpisan memorandum koji već daje prve rezultate.

“Uspjeli smo zajedničkim snagama doći do izjednačavanja plata u obrazovanju, policiji i pravosuđu. Potpisani su i neki pojedinačni kolektivni ugovori, utvrđena nova cijena rada, tako da ne možemo reći da stagniramo ili da se stanje pogoršalo. Intenzivno se radi i na izmjenama Zakona o radu, jer sadrži niz propusta. Te izmjene bi mogle doprinijeti da stanje bude popravljeno”, rekla je ona.

Mišićeva naglašava da treba imati na umu da je osnovni zadatak za stabilnost ekonomije – povećati plate i zadržati radnu snagu.

Ona je navela da je jedan od problema koji muče radnike i to što nema kolektivnih ugovora u realnom sektoru, osim telekomunikacija i komunalnih djelatnosti, te dodala da u tome prednjače oni koji nemaju ni formirmiran sindikat.

“Nesprovođenje zakonskih rješenja najčešće se odnosi na plate, godišnje odmore, naknade za prevoz, prekovremene sate. Nije dobro da Inspektorat i Poreska uprava nemaju alate da sve to prekontrolišu. Intenzivno radimo na donošenju novog zakona o inspekcijama koji je potreban, jer se radnici osjećaju nesigurno”, istakla je Mišićeva.

Ona je i dodala da i inspektori moraju imati bolje zakonske alate da kontrolišu i kazne poslodavce koji ne poštuju prava radnika.

(Srna)

PODIJELI