Misterija plavih dijamanata konačno rješena

0
583

Plavi dijamanti poput dijamanta “Nada” (Hope) teško se nalaze, a način na koji su nastali prije milijardu godina na neki je način misterija.

Ipak, naučnici vjeruju da imaju odgovor na to pitanje. Oni već dugo znaju da plava boja potiče od tragova elementa bora, ali taj element se uglavnom može naći blizu površine Zemlje, a ne na dubini na kojoj dijamanti uglavnom nastaju.

Istraživači su proučavali 46 plavih dijamanata analizirajući nesavršenosti radi pronalaženja tragova za rješenje misterije.

Plavi dijamanti veoma su rijetki. Jedan na svakih 200 hiljada dijamanata plave je boje.

Dijamanti se formiraju na dubini od više stotina kilometara ispod površine Zemlje, gdje je sve usijano, a pritisak je nevjerovatno visok.

Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su u julu naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dodje jer se nalaze izmedju 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

(Tanjug)

PODIJELI