Srpski učenici osvojili medalje na informatičkoj Olimpijadi

0
612

Srpski učenici osvojili su četiri medalje na Drugoj evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi (EJOI) u Inopolisu u Rusiji, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

Učenici Jovan Bengin iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Miroslav Grubić iz Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Sada osvojili su srebrne medalje, dok su Mateja Vukelić iz Matematičke gimnazije u Beograd i Veljko Toljić iz OŠ Vožd Karađorđe, osvojili bronzane medalje.

Tim Srbije na EJOI predvodila je profesorka Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Jelena Hadži-Purić, a Srbija dijeli 5. mjesto među 21 nacionalna tima.

Evropska informatička olimpijada, čiji je domaćin bio Univerzitet Inopolis i zvanično je zatvorena, a ove godine na njoj se okupilo 80 učesnika mlađih od 15 godina iz 21 svjetske zemlje, navodi se u saopštenju ruskog Inopolis Univerziteta.

Takmičari su dva dana rješavali šest zadataka, a zlatne medalje osvojilo je sedam učenika iz Rusije, Bugarske, Jermenije i Rumunije.

Evropska juniorska olimpijada u informatici je takmičenje za programere mlađe od 15 godina i održava se po pravilima Međunarodne Olimpijade u informatici, što uključuje jedan preliminarni i dva glavna kruga u kojima učesnici rješavaju C+ ili Java probleme.

Pored učenika iz Srbije, na Olimpijadi su učestvovali učenici iz Jermenije, Azerbejdžana, Belgije, BiH, Bugarske, Mađarske, Grčke, Kipra, Letonije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Finske, Francuske, Hrvatske i Estonije.

Prva juniorska olimpijada za informatičare održana je 2017. godine u Bugarskoj.

(Tanjug)

PODIJELI