Ništa kartice i digitalni novac: Nijemci najviše vole keš, a pare čuvaju u slamarici

0
870

Građani Njemački najviše vole keš, a manje digitalne mogućnosti plaćanja. Prema analizi konsultantske kuće “Barkov”, ovo je prvi put da Nijemci u kućama drže više od 200 milijardi evra u gotovini.

Statistički gledano, Nijemac kod kuće u prosjeku čuva 2.449 evra u gotovini, a prije deset godina bilo je još duplo manje.

“Ljubav Nijemaca prema gotovini je nepromijenjena”, komentarisao je Peter Barkov dodajući da količina gotovine raste za deset odsto godišnje i pored digitalizacije i sve većih mogućnosti negotovinskog plaćanja. Barkov je ukazao na to da se štednja u bankama ne isplati imajući u vidu prosječnu dnevnu kamatu od svega 0,02 odsto. On ukazuje i na to da i imućni klijenti banaka pokušavaju da izbjegavaju kaznene kamate i svoj novac čuvaju u trezorima.

” Bezbjedna mjesta za čuvanje vrijednosti u bankama gotovo su sva rasprodata”, rekao je Barkov.

Držanje novca kod kuće umjesto u bankama je dalja potvrda da se Nijemci protive svim naporima da se fizički novac zamijeni digitalnim. To se oslikava i u tome da prilikom kupovine, prema pisanju lista Velt, i dalje dominiraju novčanice i kovanice.

Istraživanje kompanije ING pokazuje da su Nijemci sa kvotom od 48 odsto plaćanja gotovinom u međuvremenu značajno pretekli evropski prosjek od 32 odsto. Najmanji udio plaćanja gotovinom prisutan je u Francuskoj sa oko 17 odsto. U plaćanju bankomat kartice čine 23 odsto udijela, dok kreditne kartice čine svega 19 odsto transakcija.

Ljubav prema gotovini neće se dugo mijenjati u Njemačkoj, jer, najveći afinitet prema kešu nemaju najstariji u stanovništvu, već mladi.

“Iako plaćanja drugim metodama dobijaju na značaju, neće se u dogledno vrijeme promijeniti odnos Nijemaca prema gotovini”, navode u studiji eksperti ING.

(Tanjug)

PODIJELI