Misterija stara 71 godinu mogla bi da bude riješena

0
651

edna od najvećih misterija u istoriji Australije mogla bi da bude riješena zahvaljujući modernoj tehnologiji. Radi se o slučaju poznatom kao “čovjek iz Somertona”.

Australijske vlasti dopustile su ekshumaciju tijela muškarca koje je pronađeno u decembru 1948. na plaži Somerton nedaleko od grada Adelejd bez ikakvih identifikacijskih dokumenata. Iako su tadašnji mediji tom slučaju posvetili veliku pažnju, njegov identitet nikad nije bio otkriven. Ljekari su tom prilikom ustvrdili da nije umro prirodnom smrću, već su zaključili da se radi o ubistvu ili samoubistvu, a kao uzrok smrti su sumnjali na otrov.

Puno pažnje je privukla činjenica da su, osim što kod sebe nije imao nikakve dokumente ni novčanik, s njegove odjeće izrezane sve etikete. Takođe se njegova vilica nije podudarala ni s jednim snimkom zuba do kojeg su mogli doći. Kod sebe je imao samo neiskorištenu kartu za voz, dopola popušenu cigaretu, češalj te pola paketa žvakaćih guma i šibice.

Mjesec i po kasnije na željezničkoj stanici u Adelejdu otkriven je kofer koji je tamo neko ostavio krajem novembra. Sa kofera je takođe bila uklonjena etiketa pa je policija zaključila da je pripadao nepoznatom muškarcu. Naknadnom pretragom ispostavilo se da je u hlačama misterioznog muškarca postojao tajni pretinac u kojem su pronašli istrgnutu stranicu iz knjige poezije na kojoj je stajao natpis Tamam-Shud.

Policija je kasnije pronašla knjigu iz koje je bila istrgnuta ta stranica, a u njoj je bio otisak nekakvog koda ispisanog slovima koji niko nikad nije uspio dešifrovati. U knjizi su pronašli  telefonski broj izvjesne Džesike Elen Tomson koja je tvrdila da muškarca nikad u životu nije vidjela. Policija ju je nakon detaljnog ispitivanja precrtala sa liste sumnjivaca, a godinama nakon njene smrti njena kćerka Kejt je otkrila da je njena majka tečno govorila ruski, te da je cijeli život sumnjala da joj je majka ruska špijunka.

Kejt tvrdi da vjeruje da je njena majka poznavala muškarca, a supruga njenog pokojnog brata Robina smatra da je Robin dijete muškarca s plaže i Džesike Elen. Porodica je zatražila da se dprovede DNK testiranje kako bi se dokazalo da li je to istina, a u oktobru ove godine je to odobreno, ali testiranje tek treba da bude sprovedeno.

(Index.hr)

PODIJELI