Mjere za povećanje nataliteta postaju dio zakona

0
258

Demografski razvoj i populaciona politika prioritetni su ciljevi institucija Republike Srpske, zbog čega mjere koje se sprovode u ovoj oblasti moraju biti dio zakonskih rješenja, kako bi bile striktno sprovedene.

Poručeno je ovo juče nakon sastanka u Banjaluci, na kome je predstavljena naučnoistraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika RS – analiza stanja i prijedlog mjera”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je neophodno utvrditi ukupan broj djece za predškolsko obrazovanje, kako bi se pronašla sredstva da ono bude besplatno.

– To je mjera koju bi mogli sprovesti u naredne tri do četiri godine, a u saradnji sa lokalnim zajednicama i kompanijama – rekao je Dodik.

Dodik smatra da Srpska i Srbija moraju raditi zajednički na utvrđivanju mjera u oblasti demografskog razvoja i populacione politike.

– Sa Srbijom smo radili na formiranju Fonda koji je podsticao mlade preduzetnike do 35 godina koji su mogli da dobiju 50.000 maraka i nastavićemo sa tim. Moramo dati opštu društvenu i političku podršku ovom pitanju, koje će biti jedna od tema sjednice Glavnog odbora SNSD-a – rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, cilj studije je da na sveobuhvatan način pristupi problemu nataliteta i sistematizuje sve mjere pronatalitetne politike.

– Ovim pitanjem moramo se baviti mnogo ozbiljnije, a studija mora biti jedan od najvažnijih dokumenata u našem društvu. Kreditna podrška bračnim parovima biće dio mjera, a to znači da će svaki novi bračni par dobiti dio sredstava od lokalne zajednice, a dio od institucija Srpske. Dio kredita bio bi otpisan nakon rođenja djeteta, a u cijelosti bi bio otpisan ako bude rođeno troje djece – kazao je Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da institucije Srpske imaju važne mjere i značajna izdvajanja za podršku porodici u cjelini.

– Institucije RS, zajedno sa stručnim timom i širom javnosti, baviće se pitanjima populacione politike organizovano, a ne na neki izolovani način, jer je to pitanje od opšteg društvenog karaktera za čije rješavanje je potreban jedinstveni front svih institucije u saradnji sa ljudima kojima je to struka, koji znaju prepoznati određena kretnja i šta treba raditi u budućem periodu – pojasnila je Cvijanovićeva.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da je u protekloj godini u Srpskoj rođeno 220 djece više nego prethodne godine, ističući da se iz budžeta Srpske izdvaja 1,5 odsto sredstava za pronatalitetnu politiku, porodicu i za sve ono što obuhvata taj segment mjera, te da je Vlada spremna i da poveća ova izdvajanja.

– Kao što je i konstatovano u samom izvještaju ekspertskog tima, to nije nimalo beznačajan novac, ali sada treba da vidimo efekte određenih mjera u tom pogledu i njihovu analizu – rekao je Višković.

Naučnoistraživačku studiju “Demografski razvoj i populaciona politika RS – analiza stanja i prijedlog mjera” je, na inicijativu predsjednice RS izradio ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković.

Igre na sreću

Radovan Višković rekao je da Zakon o igrama na sreću donosi puno veće efekte, nego što je to bilo po starom zakonu, ističući da će dio prihoda iz tog zakona biti usmjeren za pronatalitetnu politiku.

– Srpska ima za 40 odsto veće prihode po osnovu novog Zakona o igrama na sreću nego što je to bilo u nekom prethodnom periodu – zaključio je Višković.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here