Mladi glumci prikupili novac za liječenje petogodišnje Elme Mušinović

0
675

Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prnjavora sinoć je izvela pozorišnu predstavu za djecu “Ako zaista vjeruješ”, a prihod od ulaznica doniraće za liječenje petogodišnje Elme Mušinović iz ovog grada koja je korisnik Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama “Neven”.

Djevojčica boluje od epilepsije, mentalne retardacije i usporenog psihosomatskog razvoja.

Rukovodilac Dramske scene Brankica Radonjić kaže da amatersko pozorište svaku novu sezonu počinje humanim gestom, odnosno prikupljanjem sredstava za neko dijete kojem je potrebna pomoć.

Ona ističe da je jedan od ciljeva rada amaterskog pozorišta upravo razvijanje humanosti i osjećaja empatije kod djece.

“Radimo važan vaspitni posao koji u današnje vrijeme otuđenosti sve više izumire. Osim igranja pozorišnih predstava i rada u umjetničkom smislu, kod naših polaznika želimo da razvijemo i osjećaj humanosti, ali i kod publike, koja naše aktivnosti uvijek lijepo prihvati”, kaže Radonjićeva.

Izvođenju večerašnje predstave u Domu kulture, na kojoj je prikupljeno oko 180 KM, prisustvovala je i Elmina majka Indira.

Ona je rekla Srni da je dosadašnje liječenje u dva navrata u Švajcarskoj dalo dosta dobre rezultate i da bi nastavak terapije, koji podrazumijeva stalno uzimanje lijekova čija jedna doza košta oko 380 franaka, prema prognozama ljekara, mogao dovesti do izlječenja epilepsije.

“Nažalost, mi taj novac ne možemo sami obezbijediti. Kontrola u bolnici u Cirihu košta 3.500 franaka, a rekli su nam da bi naredne dvije mogle koštati oko 1.000 franaka, zbog velikog iznosa koji je ranije uplaćen za Elmino liječenje”, kaže Mušinovićeva.

Porodica Mušinović je do sada za Elmin boravak u švajcarskoj bolnici dala oko 67.000 franaka, a sredstva su obezbijeđena zahvaljujući brojnim humanitarnim akcijama.

(Srna)

PODIJELI