Tramp o nevjesti ISIS: Ona i nije američka državljanka, ne može se vratiti u SAD

0
651

Ženi iz Alabame Hodi Mutani, koja se pridružila Islamskoj državi u Siriji, neće biti dozvoljeno da se sa sinom vrati u SAD jer nije američka državljanka.

Američki predjednik Doanld Tramp je na Tviteru objavio da on stoji iza odluke da se Mutani ne dozvoli povratak u zemlju.

– Naložio sam državnom sekretaru Majku Pompeu, sa čim se on u potpunosti složio, da se Hodi Mutani ne dozvoli povratak u zemlju – napisao je Tramp.

– Hoda Mutana nije američka državljanka i neće biti primljena u SAD. Za to nema pravnih osnova, nema važeći američki pasoš, nema pravo na pasoš, niti na vizu da bi putovala u SAD – naveo je u kratkom saopštenju Pompeo.

Ova objava iz SAD usljedila je samo dan nakon što je Britanija saopštila da oduzima državljanstvo 19-godišnjoj Šamimi Begum, koja je 2015. godine sa dve drugarice napustila zemlju i pridružila se Islamskoj državi u Siriji. Begum, takođe, ima želju da se sada vrati kući.

Šibli je naveo da je argument američke adminstracije da Mutana nema pravo na državljanstvo jer je njen otac bio jemenski diplomata. Advokat, međutim, navodi da njen otac nije imao diplomatski status u vrijeme kada je Mutana rođena u Nju Džersiju.

On je objavio i kopiju krštenice izdate dva mjeseca nakon rođenja Mutane, 28. oktobra 1994. godine.

Mutana je, prema riječima advokata, “samo glupa i naivna žena” koja je povjerovala da Islamska država štiti muslimane.

Šibli je naveo da se Mutana udala za jednog od boraca Islamske države koji je poginuo. Potom se udala za drugog pripadnika ID sa kojim je dobila sina. I drugi muž je poginuo, pa se Mutana treći put udala, ali se “u taj brak razočarala” i odlučila je da pobjegne, ispričao je advokat.

(Tanjug)

PODIJELI