Mladi sve rjeđe stupaju u seksualne odnose

0
1401

 Današnji 20-godišnjaci, generacija Y i iGeneracija seksaju se znatno manje nego prijašnja generacija.

Oko 15 odsto mladih između 20. i 24. godine nije imalo seksualno iskustvo prije 18 godine, pokazalo je novo istraživanje, piše CNN. U odnosu na generaciju X, prije njih, u njihovoj dobi seksualno iskustvo nije imalo tek šest odsto.

“Ovo je sve dio kasnijeg sazrijevanja. Danas mladi duže žive s roditeljima, više studiraju i samim tim se dob zapošljavanja i ulaska u brak produžuje”,  objasnila je Jean Twenge, voditeljica studije i autorica knjige “Generacija Ja”.

No ona vjeruje da su i drugi faktori ključni. Poput tehnologije.

“Ako provodite više vremena dopisivajući se s prijateljima, umjesto uživo, imaćete i manje prilike da se spetljate s nekim. Budući da ima više načina da se zabavite, seks postaje manje važan, odnosno samo jedan od mogućnosti na listi”,  objasnila je Twenge.

Ove dvije mlade generacije su manje seksualno aktivne, a istraživanje je otkrilo i da je kod žena seksualna želja veća nego kod muškaraca, kod bijelaca više nego kod crnaca te kod onih koji nisu pohađali fakultet u odnosu na one koji jesu.  Jean Twenge i Martin Monto, profesor sociologije koji nije povezan sa studijom, smatraju da je to dobro jer se mladi ne upuštaju u romantičnu vezu ako nisu emocionalno spremni. Pritisak je puno manji nego prije. No postoji i druga strana medalje, a to je da je čovjek na svom seksualnom vrhuncu sredinom 20-ih godina pa postoji i vjerojatnost da oni koji žele vezu, imaju manje mogućnosti.  Istovremeno, pojavila se i studija koja se bavila seksualnim životom polno aktivnih ljudi ove generacije. Ispostavilo se da svaki deseti ima seksualnih problema, uključujući erektilnu disfunkciju, manjak interesa za seks i problem s dostizanjem vrhunca. To su tri najčešća problema, a vrlo malo ko od njih traži profesionalnu pomoć.

Ovo istraživanje do sada je najveća naučna studija seksualnog zdravlja i života u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail. Vjeruju da je ovo ujedno i prva studija koja se fokusirala na seksualne probleme u mladosti.  Više od trećine seksualno aktivnih mladih muškaraca i nešto malo manje od polovine žena iskusilo je jedan ili više problema u seksu u posljednja tri mjeseca. Kod mladih žena najčešći problem su nemogućnost dostizanja vrhunca i manjak interesa za seks, dok je kod muškaraca najveći problem prerani vrhunac te problemi s postizanjem i održavanjem erekcije.  Stručnjaci smatraju da je ključno pomoći ljudima kada uđu u seksualni život, jer će se ti problemi u protivnom produžiti i postati još veći problem za cijelu naciju.

24 sata.hr

PODIJELI