Mladić sa Daunovim sindromom sreću pronašao u košarkaškom klubu

0
751

Nikola Tešanović sa Daunovim sindromom kome, kako kaže, nikad nije dosadno jer se bavi raznim aktivnostima i pomaže roditeljima, nakon završene specijalne srednje dvogodišnje škole u Banjaluci vratio se u rodni Mrkonjić Grad, gdje se vezao za lokalni Košarkaški klub /KK/ “Mladost”.

Dvadesetšestogodišnji Nikola aktivno učestvuje u radu, treninzima i utakmicama KK “Mladost”. Svakodnevno je sa mrkonjićkim košarkašima, bodri ih, raduje se i proslavlja kad pobijede, a tuguje kada izgube, prenosi Srna.

Na utakmicama sa posebnom pažnjom pazi na peškire, flaše sa vodom i na majice.

Pomoćni trener Kluba Radan Gavrić ističe da je Nikola ozbiljan i da sve u klubu na svoj način nadgleda i kontroliše.

“Nevjerovatno je precizan i dosljedan. Odan je, vrijedan i tačan u obavljanju poslova, kao pravi profesionalac. Druželjubiv je, ali i previše emotivan, teško mu padaju rastanci”, kaže Gavrić.

Gavrić dodaje da bez Nikole nikud ne idu i da ga znaju svi u BiH koji su u svijetu košarke.

Nikola Tešanović za Srnu kaže da je srećan sa svojim igračima, te da prati i podržava rad i mlađih i iskusnijih košarkaša.

“Volim ih, kao i oni mene, družimo se, izlazim sa njima, slavimo pobjede, časte me, a rastužim se i zaplačem kad je kraj sezone ili kad neki igrač ode iz tima”, kaže Nikola ili, kako ga u šali zovu njegovi drugari iz Kluba, pomoćni trener “Mladosti”.

Nikola, koji je u specijalnoj srednjoj dvogodišnjoj školi u Banjaluci pohađao smjer pomoćni kuvar, prošle godine je tri mjeseca radio i na sezonskim poslovima u Komunalnom preduzeću “Park”.

“Idem u teretanu, trčim, šetam, a često odem i na selo. Pomažem roditeljima, a imam društva”, ističe Nikola, koji ima mjesečna novčana primanja od Košarkaškog kluba, a korisnik je i socijalne nadoknade za tugu njegu i pomoć.

U mrkonjićkom Centru za socijalni rad kažu da na području ove opštine imaju četiri registrovane osobe sa Daunovim sindromom i da svi primaju nadoknadu za tuđu njegu i pomoć i ličnu invalidninu.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi ove bolesti prisutnost tri, umjesto dva hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Simbol ovog dana su šarene čarape jer ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti, te se nošenjem šarenih čarapa pokazuje podrška borbi ovoj populaciji, kako bi se što bolje integrisala u društvo.

(Srna)

PODIJELI