Mladiću pozlilo, ljekari mu pružaju pomoć

0
999

U prostorijama haškog tribunala upravo je počelo izricanje presude Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

11.21 – N1 javlja da je Ratku Mladiću pozlilo i da su pored njega ljekarske ekipe.

11. 00 – Pročitane su prve dvije tačke optužnice, genocid u šest opšina i genocid u Srebrenici

Najavljena pauza od pet minuta produžena na pola sata.

10.30 – Mladić je uz osmijeh slušao optužbe za Srebrenicu. Odmahivao je glavom kada je Vijeće tvrdilo da su on i Karadžić imali namjeru da Srebrenicu pretvore u srpsku teritoriju.

Inače, Mladić na reveru nosi Natalijinu ramondu, a prilikom ulaska u sudnicu on se prekrstio.

Iako je bilo upitno da li će se Mladić pojaviti pred sudijama, ipak je prisutan na suđenju.

Sudija Alfons Ori, predsjedavajući Haškog tribunala, počeo je sa sažetim čitanjem presude, a naveo je da će na kraju biti dostupna kompletna presuda.

Kao vrhovni komandant VRS Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Haška optužnica Mladića tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovječno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, te uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice. Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore “Omarska”, “Keraterm”, “Manjača” i “Trnopolje”.

Sudija Alfons Ori, predsjedavajući Haškog tribunala, počeo je sa sažetim čitanjem presude, a naveo je da će na kraju biti dostupna kompletna presuda.

nezavisne

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here