Moćna šestorka: Kako oni kažu, tako i bude

0
344

Vladimir Putin, Donald Tramp, Redžep Tajip Erdoan, Si Điping, Kim Džong Un i Mohamed Bin Salman su najmoćniji vladari današnjice. Kako oni kažu, tako i bude. S vrha ih je gotovo nemoguće skinuti.

Neki od njih vladaće do kraja života. Čak i one države čiji je oblik vladavine demokratija, u današnje vrijeme sve više poprimaju obilježja autoritarnih režima.

Njihova vlast često pokazuje samo privide demokratičnosti. Oni najčešće sami donose odluke i kontrolišu sve ispod sebe, kaže politolog Višeslav Raos s Fakulteta političkih nauka u Zagrebu.

Vladimir Putin, izabran je u nedjelju po četvrti put na mjesto predsjednika Rusije, Si Điping je izmijenio ustav i vladaće Kinom doživotno, Donald Tramp po svemu sudeći sam donosi sve odluke u Americi, bez obzira na kontrolu Kongresa, a Kim Džong Un Sjevernom Korejom doživotno vlada.

Oni su glavne ličnosti svijeta kojima na vrhu doslovno niko ništa ne može.

“Sjeverna Koreja je totalitarni režim. Vrhovni vođa upravlja svime i donosi sve odluke. Međutim, Kina se sve više kreće prema tome. Očekivalo se da će Kina nakon ekonomskih imati i političke reforme, ali Điping je odlučio sve zadržati za sebe”,  objašnjava Raos.

Rusija i Turska ipak nisu režimi, ali itekako imaju obilježja autoritarnosti.

“Vidjeli smo da oni imaju izbore, ali to su prividi demokratije. Protivnici su politički veoma slabe ličnosti, a vidjeli smo da i zna biti i zabranjena kandidatura. Guši se sloboda govora, zatvaraju se novinari, namještaju se izbori”, kaže Raos i dodaje kako se za Trampa ne može reći da je autoritaran vladar jer ga Kongres kontroliše, ali ipak, smatra, Tramp pokazuje obilježja nedemokratičnosti.

“Donald Tram se i nije najbolje snašao na poziciji američkog predsjednika. Forsira odluke.”, dodaje Raos.

Što se Saudijske Arabije tiče, Raos kaže da Salmanu moć najviše daje vjerska legitimnost.

(24sata.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here