Popušta nasip u Mlinaricama između Kozarske Dubice i Gradiške!

0
388

Nasip na Savi u mjestu Mlinarice između Kozarske Dubice i Gradiške počeo je da popušta, javlja reporter ATV-a.

Sava prodire ispod nasipa, to su primijetili mještani koji su alarmirali nadležne. Ekipe su na terenu i pokušavaju da zaustave prodor vode.

Voda probija toliko, javlja reporter ATV-a, da izgleda kao da na tom mjestu protiče potok. Teren na kojem je nasip popustio je nepristupačan za veću mehanizaciju, za čiji pristup bi trebalo izgraditi put u dužini od nekih 900 metara.

nasip mlinarice

Manji bageri uspjeli su da se probiju, pa se radi na sanaciji nasipa, tačnije nasipa šljunkom i zemljom.

U blizini ima dosta kuća, navodi reporter ATV-a,i to niže od mjesta gdje je nasip popustio. Nadležne službe čine sve da što prije saniraju nasip.

Radovi u toku, problem nepristupačnost terena

Radovi na sanaciji nasipa u Mlinaricama kod Kozarske Dubice u punom jeku, javlja reporter ATV-a. Dio nasipa se danas odronio i voda je krenula da prodire. To je alarmiralo nadležne. Velike mašine nisu mogle da dođu do nasipa zbog nepristupačnog terena.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić za ATV kaže da je došlo do odrona savskog nasipa u dužini od oko 70 do 100 metara.

“Pozivam na uzdržanost i smirenost, nema razloga za paniku. Mehanizacija radi cijeli dan posljepodne. Mi ćemo sutra angažovati ekipe da vrećama pojačamo ovaj dio nasipa. Znam da su građani kozarske dubice bijesni ali moraju da znaju da je ovo sve nadležnost Voda Republike Srpske a ne mene i opštine. Radićemo cijelu noć da građani budu spokojni i smireni”, kazao je Reljić za ATV.

Ugrožen nasip

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je večeras da je u mjestu Mlinarica došlo do odrona dijela savskog nasipa, te ocijenio da je riječ o ozbiljnom oštećenju koje zahtijeva hitno djelovanje.

“Riječ je o ozbiljnom oštećenju koje nije bezazleno, s obzirom na jako visok vodostaj rijeke Save”, rekao je Reljić i naglasio da je već angažovana sva raspoloživa mehanizacija koja može djelovati na terenu, koji je natopljen vodom i dobrim dijelom nepristupačan za tešku mehanizaciju.

On je naveo da je o situaciji na savskom nasipu informisao nadležne institucije Republike Srpske, te da su uključene službe Civilne zaštite.

“Možemo angažovati sve moguće resurse, ali ne možemo doći na mjesto sa mašinama. Tokom sutrašnjeg dana tražićemo pomoć iz susjednih opština i vodenim putem pakovati vreće i postavljati ih na taj dio nasipa, kao što to rade u Hrvatskoj”, precizirao je Reljić.

On je dodao da situaciju na oštećenom dijelu savskog nasipa dodatno komplikuju podzemne vode, koje pune kanale oko nasipa i stvaraju dodatno nervozu kod građana tog područja.

“Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći i pozivam sve radno sposobne stanovnike da dođu na lice mjesta, na savski nasip u Mlinaricama, gdje ćemo sutra organizovati veliku akciju, jer ne možemo čekati da se nešto desi”, rekao je Reljić.

On je naglasio da će od nadležnih institucija tražiti procjenu da li treba organizovati evakuaciju stanovništva tog područja, te da nije isključeno da na području opštine Kozarska Dubica sutra bude ponovo proglašeno vanredno stanje.

Reljić je naveo da opština Kozarska Dubica nema apsolutno nikakve ingerencije nad kanalima i nasipima i dodao da nezadovoljstvo građana ne bi trebalo da bude usmjereno prema lokalnoj zajednici.

“To je nadležnost Javne ustanove `Vode Srpske`, koje upravljaju nasipom i raspisuju tendere za izvođenje radova. Tražiću potpunu reviziju svih projekata koji su urađeni na području opštine Kozarska Dubica i uzeću sebi za pravo da podnesem krivične prijave protiv izvođača radova i nadzornih organa”, najavio je Reljić.

(ATV, Srna, foto Ibrahim Dizdarević)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here