MODERNI ROBINZON: Rajsko ostrvo od plastičnih boca!

0
1464

Britanac Rišar Sova (61) je sedam godina gradio svoj plutajući ekološki raj Džojgzi, nedaleko od Kankuna (Meksiko). Ovaj umjetnik iz Midlboroua u Jorkširu, ispunio je svoj san i jedino što mu je nedostajalo bila je osoba s kojom bi podijelio idiličan život na svom ostrvu od 150.000 flaša.

Sreća mu se osmjehnula prošle godine, kada je na internetu upoznao Džodi Bolin (47) iz Tenesija.

“Oduvijek sam volio svoj život na ostrvu i uživao sam kada bi mi se ukazala prilika da ga pokažem drugima. Ali mnogo je ljepše sada kada imam dragu osobu s kojom mogu da podijelim život u svom utočištu”, objašnjava on.
Iako se nalazi 30 metara od obale i leži na plastičnim bocama napunjenih vazduhom, daskama i pijesku, Sova tvrdi da njegovo ostrvo ima sve što je potrebno da bi jednoj dami bilo prijatno.

ostrvo od boca

Kuća na tri nivoa ima dvije spavaće sobe, kuhinju, tekuću vodu, struju i povezana je na internet. Okružena je palmama, mangrovima i drvećem koje rađa razne vrste voća. Rišar gaji začinsko bilje i druge jestive biljke koje je ovdje zasadio.

“Moj plan je da postanem potpuno nezavisan. Vegetarijanac sam i na ostrvu gajim razne biljke, kojima se hranim, ali kada poželim raznovrsniju ishranu, odvezem se biciklom do obližnje prodavnice”, objašnjava. Džojgzi je povezan s obalom mostićem od 30 metara, a Rišar je od plastičnih flaša napravio i brodić, koji može da preveze osam ljudi.

Džodi Bolin je bilo jasno da želi tu da živi već kada je prvi put posjetila ostrvo. Naravno, pod uslovom da joj Rišar dozvoli da i ona da svoj ženski pečat.

Struju obezbjeđuju solarne ploče. Rišar je odličan stolar i zajedno su se pobrinuli da kuća bude stabilna i bezbjedna.

“Ostrvo se ljuljuška na vodi, pa vam se čini kao da ste u naručju voljene osobe kada legnete da spavate”, kaže Džodi i dodaje da njih dvoje uživaju u šetnji po jutarnjem suncu, cijeđenim sokovima i svježoj kafi.

Nju je, inače, oduvijek privlačila arhitektura od recikliranih materijala i veoma voli Meksiko.
“Kada smo se upoznali, pomislila sam: ‘Evo čovjeka koji već živi moj san!’”, kaže ona.

Džodi Bolin je jedna od najpoznatijih manekenki u Japanu i između svoje 16. i 22. godine krasila je naslovne stranice blistavih modnih magazina.

Iako ljudi obično pomisle da se na ostrvu živi lagodno, istina je da njegovo održavanje zahtijeva naporan fizički rad.
Džojgzi je treći Rišarov raj od boca, prethodna dva su uništili uragani. Uprkos tome, on nije odustao od svog sna. Sada živi od svoje muzike i umjetnosti i pokazuje turistima svoj privatni raj u zamjenu za dobrovoljne priloge. /alo.rs/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here