Modifikovanje gena beba bliznakinja je ludost

0
417
Više od 100 naučnika, većinom iz Kine, osudilo je kao “ludost” i neetičko ponašanje objavu jednog genetičara da je modifikovao gene dvije bebe bliznakinje.

Naučnici u otvorenom pismu navode da je upotreba tehnologije “CRISPR-Cas9” za izmjenu gena ljudskih embriona veoma rizična, neopravdana i da nanosi štetu ugledu i razvoju biomedicinske zajednice u Kini.

Naučnik He Đijankui u objavljenim video snimcima tvrdi da je obavio modifikovanje gena da bi zaštitio novorođenčad od zaraze virusom HIV, koji izaziva sidu.

“Obavljanje direktnih eksperimenata na ljudima može se opisati samo kao ludost. Pandorina kutija je otvorena. Još imamo tračak nade da je zatvorimo prije nego što bude kasno”, navodi oko 120 naučnika u pismu koje je objavljeno na kineskim veb sajtovima.

Jang Žengang, profesor Univerziteta Fudan, rekao je Rojtersu da je potpisao pismo jer je mijenjanje gena “veoma opasno”.

He, koji sutra treba da održi govor na samitu o modifikovanju ljudskog genoma u Hong Kongu, nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Južni univerzitet nauke i tehnologije, gdje je He vanredni profesor, saopšto je da ova instutucija nije zanala za njegov istraživački projekat i da on nije na platnom spisku od februara.

Kineska nacionalna komisija za zdravlje saopštila je ranije da je “veoma zabrinuta” i naredila je regionalnim zvaničnicima da odmah obave provjere i razjasne ovu situaciju.

PODIJELI