Tužbe protiv Gugla zbog praćenja korisnika

0
446
Sedam evropskih grupa za zaštitu potrošača podnijele su danas tužbe protiv “Gugla” u svojim zemljama optužujući ovog giganta za praćenje korisnika, što predstavlja kršenje regulativa EU o zaštiti podataka.

U tužbama se poziva na zaključke norveškog Savjeta za potrošače, koji navodi da je ova kompanija koristila “obmanjujući dizajn i varljive informacije, a kao rezultat, mnogi korisnici prihvataju da budu stalno praćeni”.

Zvaničnik Savjeta Gro Mete Moen rekla je da “`Gugl` koristi ekstremno detaljne i sveobuhvatne lične podatke bez odgovarajuće sudske osnove, a do tih podataka dolazi manipulativnim tehnikama”.

Tužbe protiv “Gugla” podnesene su u Češkoj, Grčkoj, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Sloveniji i Švedskoj.

One su zasnovane na Opštoj regulaciji EU o zaštiti podataka, koja je usvojena u maju.

“Gugl” je optužen za praćenje kretanja korisnika preko aplikacija ugrađenih u sve “Gugl” naloge, a naročito preko funkcije sakupljanja informacija o lokaciji korisnika.

“Ovakvo praćenje naročito teško mogu da izbjegnu korisnici mobilnih telefona sa operativnim sistemom `android` koje proizvode `Samsung` i `Huavej`”, napominje Savjet za potrošače iz Norveške.

Prema podacima internet sajta “Stetkanuter”, blizu 70 odsto mobilnih telefona u Evropi imaju operativni sistem “android”.

PODIJELI