MOKRI KOLOVOZI, MAGLA SMANJUJE VIDLJIVOST

0
250
AMSRS

U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH vozi se po mokrim kolovozima, a magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove kao i u višim predjelima.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na odrone na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, te vozače upozoravaju da voze opreznije na dionicama na kojima se izvode radovi i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Brčigovo na dionici magistralnog puta Sastavci – Ustiprača, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Brod – Polje, koji se ukršta sa ulicama vojvode Živojina Mišića i Brodskog bataljona, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na regionalnom putu Bobetino brdo – Ugljevička Obrijež zbog radova u vremenu od 7.00 do 16.00 časova saobraćaj će se odvijati usporeno, odnosno naizmjenično
jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice – Laktaši u Laktašima dolazi do izmjena u odvijanju saobraćaja.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Crkvina – Modriča jedan, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Modriča dva – granica Republike Srpske/Federacije BiH, na podučju opštine Modriča, zbog čega dolazi do izmjene u odvijanju saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Zableće – Čađavica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog radova na sanaciji klizišta.

Na istoj dionici saobraćaj je obustavljen u tunelu Dragoraj i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka/Rebrovac/ – Čelinac u mjestu Vrbanja.

Saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično svakim danom od 7.00 do 17.00 časova i vozače mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Gornja Vijaka jedan i dionici Gornja Vijaka jedan – Derventa izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova na mostovima.

Na snazi je potpuna obustava saobraćaja na mostu Gornja Vijaka jedan i vozila se preusmjeravanju na regionalni put.

Zbog radova na magistralnom putu Karakaj dva – Drinjača izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS mole vozače da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Šekovići – Donje Caparde izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja i vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je rekonstrukcija regionalnog puta Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH /Križ/ zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Iz AMS vozačima skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su radovi na regionalnom putu Šipovo – granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Iz AMS vozače mole da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ izmijenjen je režim saobraćaja na dionici auto-puta Gradiška – Banjaluka, a za vrijeme izvođenja radova saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom.

Na magistralnom putu u Vlasenici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja za vrijeme izvođenja radova na izgradnji poslovnog objekta, pa vozačima iz AMS skreću pažnju da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku su radovi na modernizaciji sistema javne rasvjete u gradu Prijedoru na magistalnim i regionalnim putevima.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

U toku su radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo, u mjestu Živinice, radnim danima od 7.00 do 17.00 časova dolazi do povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača – Milići – Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva – Srpske Toplice, za vrijeme izvođenja radova na izgradnji mosta preko rijeke Vrbas, mijenja se režim saobraćaja i reguliše privremenom signalizacijom.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo – Gradačac u mjestu Turić Prosjek povremene su obustave saobraćaja u vremenu od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod – Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa – Podnovlje, na deminerskom radilištu “Gornji Božinci” u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka – Doboj i magistralnog puta Johovac – Rudanka, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Johovac-Rudanka.

Na istom magistralnom putu, ali na dionici Modriča jedan – Vukosavlje /Jakeš/
– Podnovlje – Šešlije – Johovac – Rudanka – Doboj – granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, zbog radova na kolovozu izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac – granica Republike Srpske/Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik – Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

Na regionalnom putu Ukrina – Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se zbog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog klizišta, na lokalnom putu Svodna – Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice – Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare – Priboj – Banj Brdo.

U toku je republička preventivna kampanja “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2020”, tokom koje će stručni tim AMS Republike Srpske beplatno kontrolisati ispravnost uređaja na vozilima i njihovu pripremljenost za vožnju u zimskim uslovima.

Vozači će danas moći da obave besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti vozila u krugu AMD “Drinić” u Driniću od 9.00 do 11.00 časova i u AMD “Ribnik” u Ribniku od 13.00 do 15.00 časova.

Na području FBiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu “Jasen” na putu Prozor – Jablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile na putnom pravcu Nević Polje-Kaonik, iz smjera Kaonika /Viteza/ saobraćaj se odvija jednom trakom na mostu, dok se iz smjera Nević Polja /Travnika/ saobraća obilaznicom u neposrednoj blizini.

Usporeno, zbog radova, saobraćaj se odvija na putnim pravcima Široki Brijeg – Mostar od ulaza u Mostar do Balinovca, Olovo – Kladanj u Olovskim Lukama, Pelagićevo – Srebrenik u mjestu Špionica, Maglaj – Doboj u mjestu Mravići, Šićki Brod – Srebrenik i Livno – Kamensko.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri zemlje.

Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona.

Građani BiH mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa na virus korona.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a na graničnom prelazu Metaljka na putu Čajniče – Pljevlja moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, “Elisa” ili “Eclia” test star maksimalno 72 časa.

/Srna/

PODIJELI