Moskva o Venecueli: To je to međunarodno pravo

0
401

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovlao je zapadne zemlje zbog stava o venecuelanskoj krizi.

Podsjetimo, SAD i njihovi saveznici u regionu priznali su opozicionara Huana Gvaida za predsjednika, dok lider Venecuele kaže da je riječ o državnom udaru iza kog stoje SAD.

“Trenutni događaji u Venecueli jasno pokazuju odnos progresivne međunarodne zajednice prema međunarodnom pravu, suverenitetu i nemiješanju u unutrašnja pitanja zemlje gdje ona želi promjenu vlasti”, navela je portparolka Marija Zaharova na Facebook.

Zaharova se nalazi u Alžiru, gdje je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u posjeti.

SAD i njihovi saveznici u regionu, počevši od Brazila i Kolumbije, priznali su Gvaida, koji se juče sam proglasio za predsjednika. EU je pozvala da se čuje “glas naroda” Venecuele i zatražila “slobodne” izbore, ali nije priznala samoproglašenog vršioca dužnosti predsjednika. EU ne priznaje ni predsjednika Nikolasa Madura.

Gvaido se za predsjednika proglasio pred desetinama hiljada pristalica koje u Karakasu demonstriraju protiv Madura, čiji drugi mandat ne priznaju SAD, EU i veći broj latinoameričkih zemalja.

Pristalice i protivnici Madura su izašli na ulice širom Venecuele, a tenzije su velike. Prema navodima nevladinih organizacija, od utorka je život izgubilo 13 ljudi.

PODIJELI