SAD o haosu u Venecueli: Sve opcije su na stolu

0
398

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro trebao bi prihvatiti mirnu tranziciju i silazak s vlasti, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, upozoravajući da će u suprotnom “sve opcije biti na stolu”.

“Smatramo da demokracija nije samo američka vrijednost, nije samo u SAD-u, već širom zapadne hemisfere”, rekao je zvaničnik novinarima nakon što je američki predsjednik Donald Tramp priznao Huana Guaida za vršioca dužnosti predsjednika Venecuele, a Madura nazvao “nelegitimnim”.

Guaido, predsjednik venecuelskog parlamenta u kojem većinu ima opozicija, proglasio se u srijedu vršicem dužnosti predsjednika te zemlje.

“Prisežem da ću preuzeti ovlaštenja predsjednika kako bih osigurao da se stane na kraj prisvajanju vlasti”, rekao je Guaido.

Američki zvaničnik spomenuo je ekonomsku i diplomatsku snagu SAD-a ali nije želio odbaciti ni snažnije taktike. SAD su jedva “zagrebale površinu onoga što mogu učiniti na ekonomskom planu”, upozorio je.

Posebno je poručio Maduru da ne koristi silu protiv svojih protivnika uključujući članove parlamenta.

Tramp je ranije objavio kako Vašinton priznaje opozicionog vođu Guaida za vršioca dužnosti predsjednika.

“Nastaviću koristiti punu američku ekonomsku i diplomatsku moć kako bi uticao na ponovnu uspostavu demokratije u Venecueli”, rekao je Tramp u saopštenju, potičući i druge zapadne vlade da priznaju Guaida.

Taj političar, nov na nacionalnoj sceni, izabran da vodi Kongres 5. januara, rekao je ranije da želi zamijeniti predsjednika Nikolasa Madura ako bude imao podrškuu vojske, a s ciljem da u konačnici sazove slobodne izbore.

Maduro je položio zakletvu za novi mandat 10.januara, nakon uveliko bojkotovanih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenim. Od tad pristaše venecuelske opozicije traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika.

Madurova vlada optužuje Guaida da priprema udar i prijeti mu zatvorom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je vojsku i bezbjednosne snage u Venecueli da podrže demokratiju i zaštite građane. Ponovio je da će SAD dati podršku Guaidu u njegovom nastojanju da oformi prelaznu vladu i u pripremama za izbore.

Istakao je da Sjedinjene Države pozivaju Madura da odstupi u korist “legitimnog vođe koji odražava volju naroda Venecuele”.

Novog predsjednika Venecuele priznala je i Organizacija američkih država.

“Čestitamo Huanu Guaidu, vršiocu dužnosti predsjednika Venezuele. Ima naše puno priznanje kako bi potaknuo obnovu demokratije u zemlji”, napisao je na Twitteru Luis Almagro, glavni sekretar te organizacije, piše Hina a prenosi portal index.hr.

Dva demonstranta poginula u protestima

U antivladinim protestima u gradu San Kristobal poginule su dvije osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele, prenosi Tanjug.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedjelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

(Foto: Tanjug/AP, Anadolija)

Širom Venecuele održani su danas protesti opozicije. Novoizabrani predsjednik venecuelanske skupštine Huan Guaido se proglasio za privremenog predsjednika kojeg su potom priznale Sjedinjene Države, Kanada i većina latinoameričkih zemalja.

PODIJELI