MUP Hrvatske dostavio službenu informaciju o hapšenju Lukajića

0
502

Hrvatsko Ministarsto unutrašnjih poslova dostavilo je danas Ministarstvu inostranih poslova BiH službenu informaciju da je državljanin BiH Dane Lukajić uhapšen u Hrvatskoj zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.

U informaciji hrvatskog MUP-a navodi se da je Lukajić, nakon hapšenja, sproveden u službene prostorije Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Zagreb, gdje je u toku kriminalističko istraživanje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Iz Ministarstva navode da je Ambasada BiH u Zagrebu u stalnoj komunikaciji sa nadležnim organima Hrvatske i da preduzima sve raspoložive radnje predviđene Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima i važećim zakonodavstvom BiH.

U službenoj informaciji hrvatskog MUP-a navodi se da je Lukajić juče u 10.25 časova uhapšen u mjestu Ličko Petrovo Selo zbog osnova sumnje da je počino krivično djelo ratnog zločina iz člana 122. Osnovnog krivičnog zakona Hrvatske, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH.

Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor penzionisanom pukovniku Vojske Republike Srpske Danetu Lukajiću /67/, rekli su Srni članovi porodice Lukajić.

Lukajić je uhapšen juče u Ličkom Petrovom Selu. Njega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa hodočasnika putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske juče je saopštilo da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je “počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine”.

PODIJELI