Na današnji dan poginula princeza Dajana

0
769

Na današnji dan prije 21 godinu u saobraćajnoj nesreći u Parizu poginula je tridesetšetogodišnja princeza Dajana, aristokratska ljepotica čiji je kraj braka sa princom Čarlsom uzdrmao temelje britanskog prijestola.

U vrlo kratkom vremenskom periodu Dajana je okusila niz pobjeda i poraza. Dječije snove o udaji za princa dosanjala je kad je ponovno srela Čarlsa, starijeg brata njenog prijatelja iz djetinjstva, ali se kraljevski brak brzo strmoglavio nakon bolnih priznanja o preljubi.

Preporod poslije bračnog kraha doživjela je zahvaljujući svom humanitarnom radu, a život je završila bježeći od paparaca željnih senzacije.

Iako je često negodovala zbog nametljivosti medija, kako prije tako i poslije njenog vjenčanja, Dajana je i te kako bila svjesna svoga uticaja i sposobnosti šarmiranja novinara i fotografa poput najvećih holivudskih zvijezda.

Bila je svjesna da je interesantna i Amerikancima, možda čak i više nego Britancima, pa je dobrotvornu izložbu svojih 79 starih večernjih haljina u ljeto 1997. održala u SAD-u, opravdano očekujući licitiranje s većim iznosima.

Rođena je 1. jula 1961. kao treće od četvoro djece grofa Džona Spensera i njegove supruge Francis Roše. Dajana Francis Spenser odrasla je u palati pored kraljevske kuće Sandringama, pa joj je jedan od prijatelja iz detinjstva bio princ Andrej, društveniji brat suzdržanog princa Čarlsa.

Pritisak do smrti

Kad je imala osam godina razveli su joj se roditelji. Majka je otišla s nasljednikom poslovnog carstva, a starateljstvo nad Dajanom, njene dvije sestre i bratom pripalo je ocu.

Učila je kod kuće do devete godine, a poslije toga pohađala nekoliko internata. Jednom svom drugu je navodono rekla da bi voljela da bude plesačica ili princeza od Velsa.

Akademsko obrazovanje nije je previše zanimalo, pa je školovanje završila za nekoliko godina i zaposlila se u vrtiću.

Iako su se dugo poznavali, Čarls i Dajana postali su bliži kad su mu je ponovno predstavili 1977. godine tokom lova na fazane.

Čarls je bio zadivljen tom “vrlo zabavnom, radosnom i zgodnom šesnaestogodišnjakinjom”, a i on se Dajani učinio privlačnim. Tri godine kasnije princ je novinaru rekao kako je “počeo da shvata šta se događa” i kako je počela da se rasplamsava romansa.

Od tog trenutka oči medija bile su uprte u slavni par i započeo je neprestalni pritisak koji je potrajao sve do Dajanine tragične smrti.

Savršena mlada

Kad je Čarls 3. februara 1981. zaprosio Dajanu, nacija je bila očarana jer se činila savršenom mladom za princa od Velsa.

Njihovo globalno emitovano vjenčanje bio je jedan od najvažnijih događaja iz 1981. godine. Nakon spektakularne svečanosti u katedrali svetog Pavla, par je na kraljevskoj jahti Britanija otplovio na medeni mjesec.

Sljedećih sedam godina nijesu bile tako idilične. Dajana je prošla kroz bolnu transformaciju od nepoznate osobe do popularne princeze, rukovala se sa hiljadama ljudi, prisustvovala stotinama raznih ceremonija i posjetila 19 zemalja.

Uprkos očiglednoj ljubavi i naklonosti jednog prema drugom u prvim godinama braka, pritisci koje sa sobom nosi kraljevski brak počeli su da uzimaju danak. Tokom lova na fazane dogodila se njihova prva javna svađa, a onda su samo nastavile da se nižu. Dajana je postajala sve više razočarana, Čarlsu je postajalo dosadno, a najgore od svega – u lov na njih uključivalo se sve više medija.

Čarlsova majka, kraljica Elizabeta II, nije krila razočaranje Dajanom, a pojavljivalo se sve više glasina o trzavicama na kraljevskom dvoru.

Neprekidno prijateljstvo Čarlsa i njegove stare ljubavi Kamile Parker Bovls nije nimalo olakšavalo situaciju, samo je još više podsticalo glasine o Dajaninoj razonodi s instruktorom jahanja Džemsom Hjuitom.

Razvod braka izgledao je nezamislivo. Kralj Engleske je ujedno vrhovni poglavar Engleske crkve, a razvod bi ozbiljno ugrozio Čarlsov prijesto.

Uprkos tome, 9. decembra 1992. kraljevski par je objavio da se i formalno razvodi, a iako su detalji bili obavijeni velom tajne, bivši supružnici su u intervjuima iznijeli svoja prava osjećanja u vezi sa tim brakom.

Čarls je 29. juna 1994. u televizijskom dokumentarcu priznao bračnu nevjeru, ne navodeći pri tom ime žene s kojim je počinio preljubu, a Dajana je u televizijskom intervjuu 20. novembra 1995. priznala da je počinila preljubu sa Hjuitom.

Kraljica Elizabeta II je poslije toga zatražila da se razvedu. Brak koji se nekada činio tako savršenim i službeno je bio okončan.

Vijesti o princu klizile su prema posljednjim stranicama, a Dajana je, kao najpoznatija samohrana majka na svijetu, i dalje imala svoje mjesto na naslovnim stranama. Uključivala se u sve više dobrotvornih i humanitarnih akcija pa je njena slika krasila časopise širom svijeta, dok su glasine o njenim romansama punile tabloide.

U jednom pariskom restoranu primijećena je 25. jula 1997. sa lijepim tamnokosim muškarcem, koji je kasnije identifikovan kao Dodi Fajed, sin Muhameda Fajeda, vlasnika robne kuće Harods u Londonu.

Fotografije para uskoro su zauzele naslovnice časopisa, a među ljubiteljima glasina proširila se vijest kako je Dajana napokon pronašla čovjeka iz snova.

Bez obzira kakvi su im snovi bili, završili su u noćnoj mori.

Vozač automobila, u kojem su na zadnjem sjedištu bili Dajana i Fajed, vozio je prebrzo pokušavajući da pobjegne od paparaca koji su je uznemiravali pretjeranim zabijanjem nosa u njen život. Izgubio je kontrolu nad vozilom i u nesreći koja se dogodila rano ujutro 31. avgusta 1997. godine život su izgubili i Dajana i Fajed.

(b92)

PODIJELI