Na današnji datum, 10. decembar

0
356

1508 – Formirana je Kambrejska liga, savez protiv Venecije koji su sklopili papa Julije II, francuski kralj Luj XII, aragonski kralj Ferdinand II i rimsko-njemački car Maksimilijan I.

1520 – Nemački crkveni reformator Martin Luter spalio je javno u Vitenbergu bulu u kojoj mu je papa Lav X zapretio prokletstvom ako se u roku od 60 dana ne odrekne jeresi. U januaru 1521. Luter je ekskomuniciran iz rimokatoličke crkve.

1603 – Umro je engleski lekar i fizičar Vilijam Gilbert, koji je prvi uveo naziv za elektricitet. Njegovo djelo “O magnetima” u kojem iznosi teoriju o Zemlji kao magnetu i magnetskim silama između nebeskih tijela (1600), imalo je značajan uticaj na razvoj nauke u XVII veku.

1810 – Napoleon Bonaparta priključio je Francuskoj njemačke gradove Hanover, Bremen, Hamburg, Lauenburg i Libek.

1845 – Engleski građevinski inženjer Robert Tompson patentirao je prve pneumatske gume.

1848 – Luj Napoleon je nadmoćnom većinom od preko četiri miliona glasova dobio izbore za predsjednika Francuske. Četiri godine kasnije izveo je državni udar i proglasio se carem Napoleonom III.

1851 – Rođen je američki knjižar Melvil Đui, koji je1870. izradio prvu decimalnu klasifikaciju, sistem klasifikacija knjiga koji se primenjuje u bibliotekama u cijelom svijetu.

1868 – Prvi semafori za regulisanje saobraćaja u svijetu počeli su da rade u Londonu, na trgu ispred zgrade parlamenta Velike Britanije.

1895 – Osnovano je Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, što se smatra začetkom turizma u Srbiji. Sokobanja, u kojoj su često na odmoru boravili knezovi Miloš i Mihajlo Obrenović, pominje se kao lečilište još u starom Rimu i ranoj Romeji (Vizantija).

1896 – Umro je švedski industrijalac Alfred Nobel, pronalazač dinamita (1867) koji je bogatstvo stečeno tim pronalaskom uložio u osnivanje fondacije iz koje će se dodjeljivati nagrade za vanredna dostignuća u različitim oblastima ljudskog djelovanja. Nobelove nagrade dodjeljuje svake godine Kraljevska švedska akademija nauka na dan njegove smrti, a prvi put su dodjeljene 1901.

1898 – Potpisan je Pariski mirovni ugovor kojim je okončan američko-španski rat. Španija se odrekla Kube i Portorika, a za 20 miliona dolara ustupila je Amerikancima Filipine i Guam.

1902 – Završena je izgradnja Asuanske brane u Egiptu, kojom je regulisan tok rijeke Nil.

1926 – Umro je Nikola Pašić, jedan od najznačajnijih političara u istoriji Srbije i Jugoslavije, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke (1881-1926). Prvi put je bio predsjednik vlade Srbije 1891, a od 1903. sastavio je 22 vlade u vrijeme tri kralja: Aleksandra Obrenovića, Petra i Aleksandra Karađorđevića. Bio je šef delegacije na Versajskoj mirovnoj konferenciji 1919-20.

1936 – Abdicirao je britanski kralj Edvard VIII, jer nije želio da se odrekne ženidbe sa Amerikankom Volis Simpson, kako je to od njega tražio premijer Stenli Boldvin. Poslije abdikacije dobio je titulu vojvode od Vindzora. Naslijedio ga je Džordž VI.

1941 – Japanski avioni su u Drugom svjetskom ratu u Južno kineskom moru potopili britanske ratne brodove “Ripals” i “Princ od Velsa”, na kojima je poginulo oko 800 ljudi.

1948 – Generalna skupština UN je usvojila Univerzalnu deklaraciju o pravima čovjeka. Ovaj datum obilježava se kao Dan ljudskih prava.

1961. Ivo Andrić u Stockholmu primio Nobelovu nagradu za književnost, uz obrazloženje da mu se ona dodjeljuje za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje.

1963 – Zanzibar, britanski protektorat od 1890, stekao je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta. Naredne godine postao je republika i s Tanganjikom stvorio novu državu koja je dobila naziv Tanzanija.

1964 – Nobelovu nagradu za mir dobio je Amerikanac Martin Luter King, borac za građanska prava crnaca.

1967 – Prva komercijalna termonuklearna eksplozija izvršena je u Novom Meksiku (SAD) radi vađenja prirodnog gasa iz podzemlja.

1980 – Milton Obote proglašen je predsjednikom Ugande, kao prvi afrički šef države koji se vratio na vlast poslije zbacivanja vojnim udarom. Vojska ga je 1985. drugi put zbacila s vlasti.

1991 – Jugoslovenska narodna armija se povukla iz Zagreba i Hrvatske, ali su borbe između Srba i hrvatskih snaga nastavljene.

1996 – Predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela potpisao je ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom, kao završni čin u demontiranju sistema aparthejda u toj zemlji.

1998 – Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu osudio je bosanskog Hrvata Antu Furundžiju na 10 godina zatvora zbog mučenja i silovanja zatočenika u bosanskom ratu. To je bila prva presuda kojom je silovanje označeno kao ratni zločin.

2001 – U Prištini je konstituisana Skupština Kosova, prva od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu u julu 1999. Za predsjednika je izabran Albanac Nedžat Daci, a predstavnici Srba Oliver Ivanović i Gojko Savić postali su članovi petočlanog veća Predsjedništva Skupštine.

2001 – Generalni sekretar UN Kofi Anan dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

2002 – Bivši američki predsjednik Džimi Karter primio je Nobelovu nagradu za mir.

2003 – Šef UNMIK-a Hari Holkeri predstavio je u Prištini dokument “Standardi za Kosovo” čija će implementacija u kosovsko društvo biti od značaja kod ocjenjivanja da li je Kosovo dostiglo standarde demorkatskog društva koje međunarodna zajednica traži prije početka rešavanja statusa Kosova. Taj dokument prihvatio je i Savjet bezbednosti UN.

2003 – Haški tribunal osudio je bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Dragana Obrenovića, koji je priznao krivicu, na 17 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Muslimanima u Srebrenici u julu 1995.

2004 – Avion kompanije “Junajted erlajns” sletio je u vijetnamski grad Ho Ši Min i to je prvi američki putnički avion koji je sletio u tu zemlju od Vijetnamskog rata.

2004 – Milanski sud je oslobodio italijanskog premijera Silvija Berluskonija optužbi za korupciju – što predstavlja veliku pobjedu desetogodišnje borbe ovog milijardera sa zakonom.

2006 – Umro je bivši čileanski diktator Augusto Pinoče koji je na vlast došao 1973. vojnim pučem zbacivši marksističkog predsjednika Salvadora Aljendea. Za vrijeme njegove 17-godišnje vladavine ubijeno je oko 3.000 ljudi, a oko 28.000 je bilo mučeno.

2016 – Predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog natojanja da okonča višedecenijski građanski rat u kome je stradalo 220 hiljada, a raseljeno osam miliona Kolumbijaca, tokom najdužeg sukoba na zapadnoj hemisferi.

PODIJELI