Na fakultetima zabranjeno nošenje minica, šorceva, majica bez rukava

0
847
Fakulteti u Srbiji imaju nove kodekse odijevanja za zaposlene i studente, a srpski Telegraf piše da postoji i pravilnik koji studente podsjeća da kažu “Dobar dan, Hvala, Molim, Izvinite i Izvolite”.

Razlog novog kodeksa odijevanja je sve češće prigovaranje profesora studenticama da se, prema njihovom mišljenju, često neprimjereno i razgolićeno odijevaju za nastavu. Osim toga, profesori su se žalili i na mišićave mladiće koji su dolazili tetovirani u majicama bez rukava ili u šorcevima u kojima je više toga bilo otkriveno nego skriveno.

Zbog toga su, piše srpski Telegraf, gotovo svi fakulteti u Srbiji propisali svoje kodekse odijevanja koji studentima zabranjuju nošenje neprimjerene odjeće.

Pravni fakultet u Beogradu, koji je poznat po provokativnijem oblačenju studenata i po brojnim anegdotama o seksualnim aferama profesora i studentica, postavio je sažeta ali vrlo jasna pravila.​ Naime, i studentima i profesorima zabranjuje se svako oblačenje koje može poticati na seksualno uznemiravanje.

Telegraf podsjeća da je nedavno na Pravnom fakultetu u Beogradu izbio skandal kada je jedna studentica na nastavu došla obučena u “dvije krpice” – jednu koja je pokrivala dio oko kuka, a jedna dio oko grudi.

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu neprimjereno obučeni studenti bit će ispraćeni s nastave i poslani kući ako ne ispoštuju kodeks.

Jedan od najrigoroznijih i najdetaljnije propisanih kodeksa ima Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu čiji studenti moraju sakriti tetovažu i pirsing kada uđu u zgradu, a najkraća suknja smije biti do 10 centimetara iznad koljena.

PODIJELI