Na festivalu Dukatfest za poplavljene porodice prikupljeno 2.100 KM (BL, Gradiška, Prnjavor, Modriča)

0
1065

Sedmi internacionalni festival folklora “Dukatfest” završen je u utorak naveče koncertima ansambala “Santiago del Estero” iz Argentine i “Hengberg” iz Austrije, koji su nastupili u Gradišci i Prnjavoru.

“Uz podršku gradova Banjaluka, Gradiška, Prnjavor i Modriča i podršku mnogobrojne publike u svim gradovima, festival je položio ispit humanosti i ostvario svoj cilj. Od prodaje karata festivala prikupljeno je ukupno 2.100 KM, a sav novac biće podijeljen na tri dijela”, saopštili su organizatori.

Prihod će dobiti porodice Stojčić iz Šamca, Kilibarda iz Doboja i Miljković iz Bijeljine, koje su pogođene poplavama koje su zadesile BiH.

Pored sjajnih folklornih izvedbi ansambala iz Austrije, Italije, Argentine, Srbije i BiH, četiri dana “Dukatfesta”, koji je ove godine imao moto “Dukatfest za humanost”, građani Banjaluke imali su priliku da kupe i suvenire iz zemalja učesnica.

Tako su na Trgu Krajine bili izloženi razni tradicionalni istrumenti, nakit, kape, te druga obilježja specifična za zemlje iz kojih su ansambli došli.

Prethodnih godina “Dukatfest” je ugostio više od 70 ansambala iz više od 40 zemalja svijeta.

Preporuke za učešće stizale su iz Jordana, Grčke, Dubaija, Kolumbije, Meksika.

S ciljem da promoviše narodne običaje i kulturu raznih zemalja svijeta, ali i domaću kulturnu baštinu, “Dukatfest” je tokom sedam godina postojanja u BiH dovodio ansamble iz raznih krajeva svijeta.

Tako su na scenama u Banjaluci, Modriči, Gradišci i Prnjavoru zasijali ansambli “Santjago del Estero” iz Argentine, “Henberg” iz Austrije, “Veselin Masleša” iz Banjaluke, “Kosta Abrašević” iz Srbije i “Arbeshere” iz Italije. /nezavisne novine/

PODIJELI