Na jajima ležala četiri i po godine!

0
1678

Ukoliko ste mislili da je devet mjeseci trudnoće dugačak period, zamislite da on traje četiri i po godine! Toliko je jedna hobotnica ležala i čuvala svoja jaja.
Hobotnica Graneledone boreopacifica, koja živi na velikim dubinama, postavila je novi rekord u životinjskom carstvu po vremenu za donošenje mladunaca na svet – puna 53 meseca!
Novo rekordno vrijeme potuklo je prethodni rekord od 48 meseci, koji je držao planinski salamander.
Inače, hobotnice koje žive u manjim dubinama, koje su bolje proučene, brinu o svojim jajima tek nekoliko mjeseci.
Da čitava stvar bude još čudnija, životni vijek svih glavonožaca (u koje spadaju hobotnice, lignje, nautilusi i sipe) kreće se od veoma kratkog do dvije godine.
Za otkriće je najzaslužniji Brus Robison, koji je 2007. godine koristio podvodno vozilo na 1.400 metara blizu obala centralne Kalifornije. Tada je spazio ljubičastu hobotnicu kako se kreće prema formaciji stijena gdje hobotnice tradicionalno ležu jaja.
Mjesec dana kasnije, Robison, biolog pri Istraživačkom institutu „Monterej bej“, i njegov tim primetili su istu ženku, lako prepoznatljivu po ožiljcima, čvrsto pričvršćenu za stijenu i zaštitnički uvijenu oko svojih jaja.
Tim naučnika obišao je hobotnicu 18 puta u sljedeća 52 mjeseca i zabilježio izuzetno spor razvitak jaja na temperaturi od tri stepena Celzijusa.
Najzad, u oktobru 2011. godine, nije više bila na svom mestu, a više od 150 jaja se bilo izleglo./.RTRS/

PODIJELI