NA LIPAMA TRADICIONALNO DRUŽENJE NEKADAŠNJIH SABORACA

0
449

Boračka organizacija opštine Prnjavor /BOOP/ organizovala je juče na Lipama tradicionalno druženje nekadašnjih saboraca, pripadnika Vojske Republike Srpske kao znak sjećanja na 24. mart 1992. godine kada je izlaskom jedinica Teritorijalne odbrane na Motajicu zaustavljen prodor neprijateljskih jedinica prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.

Predsjednik BOOP Vlado Živković kaže da je druženje saboraca bila prilika da se prisjete ratnih dana i odaju počast svim poginulim borcima.

„Prnjavorski borci su formiranjem odbrambene linije na Motajici osujetili nastojanje regularne Hrvatske vojske i pripadnika HVO da izbiju na rijeku Bosnu. Odbrana ovih prostora imala je ogroman uticaj na dalji razvoj brobenih dejstava, za proboj Koridora, jer da se na Motajici nije na vrijeme napravila linija odbrane vrlo teško bi se moglo krenuti u oslobađanje Dervente i Broda“ , podsjetio je Živković.

On kaže da je ponosan na sve svoje saborce kojih je na obronke Motajice u to vrijeme izašlo više od hiljadu.

Druženju nekadašnjih saboraca prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je rekao da je ovo najznačajiniji dan u toku obilježavanja Dana opštine i zahvalio Boračkoj organizaciji koja čuva od zaborava uspomene na borce koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.

Sa područja opštine Prnjavor u proteklom ratu poginulo je 626 boraca.

(Srna/T.S.)

PODIJELI