U nedostatku novca ne razmišljaju šta potpisuju

0
406

Za prezadužene građane u BiH već šest godina su otvorena vrata Kancelarije za besplatne finansijske savjete. Da je ova usluga opravdana, govori i podatak kako su od 2013. godine na njih pokucale i pomoć dobile 1.102 osobe.

U pitanju je projekat “Mikrofinansije u BiH”, a koji je 2013. godine pokrenula Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.

Usluga finansijsko-pravnog savjetovanja namijenjena je osobama koje nisu u mogućnosti da redovno otplaćuju kreditna dugovanja u jednoj ili više finansijskih institucija, odnosno imaju potrebu za boljim razumijevanjem karakteristika finansijskih proizvoda i usluga.

Kancelarije trenutno postoje u Bijeljini, Tuzli, Zvorniku, Starom gradu Sarajevo, Tesliću, Kiseljaku, Kreševu, Čajniču i Novom Travniku.

Savjetnica Vanja Stupar iz kancelarije u Gradskoj upravi Bijeljina, koja je otvorena 2014. godine, kaže kako je uvođenjem ove vrste savjetovanja, pored sticanja povjerenja od strane klijenata, na početku izazov bio steći i povjerenje finansijskih institucija.

“Ipak, uspjeli smo im pokazati da smo samo dodatak uslugama koje oni redovno pružaju, da posjedujemo znanje i kvalitet, te da na pravi način želimo pomoći klijentima i da ne treba da nas shvataju kao suprotstavljenu stranu, što smo u proteklom vremenu i uspjeli. Danas je situacija znatno drugačija”, kaže ona.

Stupareva svjedoči kako građani nisu bili sasvim upoznati s proizvodima i uslugama finansijskih institucija koje već koriste.

Primjer za to su kreditna kartica i pojedine vrste kredita. Dešavalo nam se u radu da klijenti ne znaju šta je mjenica, a potpisali su je. Nisu upoznati s obavezama koje imaju”, priča ona.

Dodaje kako postoji niz aspekata o kojima klijent banke mora voditi računa. Tako problemi često nastaju i zbog nesmotrenosti građana, jer je platežna moć većine stanovništva slaba, pa se ljudi, u situaciji kada su im odmah potrebna novčana sredstva, ne udubljuju u suštinu. Prema njenim riječima, ključ za uspješno rješavanje problema je javiti se na vrijeme.

Inače, ovaj projekat je proširen i na edukaciju učenika srednjih škola, kako bi ih upoznali s finansijskim proizvodima i uslugama, svrhom postojanja platnih kartica, tekućih računa i drugim važnim aspektima ličnih finansija.

“Mladi ljudi po završetku srednje škole treba da znaju na koji način mogu koristiti ove proizvode i usluge. Imali smo do sada predavanja u okviru Gradske uprave, a već u aprilu i maju takva predavanja ćemo organizovati u srednjim školama”, zaključila je Stupareva.

Koviljka C. iz ovog grada se za pomoć obratila prije nekoliko godina i jedna je od onih čiji je slučaj uspješno riješen. Naime, ona je zbog odlaska u penziju tražila reprogram kredita. S obzirom na to da sa bankom nije uspjela pronaći zajednički jezik, obratila se Kancelariji, a uz savjete i preporuke koje je dobila riješila je svoj slučaj.

(Nezavisne)

PODIJELI