Na proljeće novi migrantski talas

0
436

Direktor Granične službe BiH Zoran Galić upozorio je da bi se BiH na proljeće ponovo mogla suočiti sa migrantskim talasom. Napomenuo je da ovoj policijskoj agenciji nedostaju materijalno-tehnička sredstva da bi se efikasno pokrile sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelasci granice.

Galić je istakao da podaci Agencije za zaštitu granice EU /Fronteks/, Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, te izvještaj Europola ukazuju na to da će nakon zimskog perioda ponovo doći do intenziviranja ilegalnih migracija na zapadnobalkanskoj ruti, čime bi se i BiH ponovo suočila sa pojačanim migracijskim pritiskom.

On je naveo da je od septembra prošle godine primijetan trend smanjenja broja ilegalnih prelazaka granice u odnosu na prethodni period, ali da je riječ o sezonskom trendu.

U Graničnoj policiji, dodao je on, trenutno je zaposleno 2.228 službenika, od kojih je 2.028 policijskih službenika.

– Na poslovima granične kontrole raspoređeno je 1.677 policijskih službenika, od kojih u činu policajca 1.300, starijeg policajca 188, narednika 108 i starijeg narednika 81. U odnosu na važeću sistematizaciju radnih mjesta ovih činova, nepopunjeno je 281 – rekao je Galić.

Prema procjeni ove policijske agencije, da bi se pokrile sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelasci granice u zoni odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum-Foča i Trebinje nedostaje 100 službenih vozila, 132 dvogleda, 66 IC uređaja, 66 termovizijskih uređaja, 86 skautgard kamera, te 1.250 LED lampi.

– Neophodna je nabavka nove specijalističke opreme kojom bi mogli odgovoriti na savremene izazove ilegalnih migracija i obezbijediti zaštitu granice – istakao je on.

Galić je naveo da je prošle godine 13.251 lica odvraćena od pokušaja ilegalnog prelaska u BiH iz susjednih zemalja.

PODIJELI