Pravni koraci za zaštitu naroda i crkve

0
428

Beograd će u narednom periodu aktivno preduzimati pravne korake da zaštiti srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ u Crnoj Gori, izjavio je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Govoreći o dešavanjima nakon usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Selaković je rekao da je u interesu Crne Gore, Srbije i svih zemalja u okruženju da se sačuva mir.

On je istakao da je SPC oličenje duha srpskog naroda.

– Gdje god Srbi žive, tu postoji i SPC. Ako želite da je obrišete, onda ste ugrozili i sudbinu naših sunarodnika – dodao je Selaković.

On je napomenuo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izneo stav da je protiv bilo kakve konfederalizacije SPC, jer se ne može konfederalizovati ni srpski narod.

– Odredbe, kako svjetovnog, tako i kanonskog prava su potpuno jasne. Prvi član Ustava SPC iz 1957. godine kaže da je SPC jedinstvena, nedeljiva i autokefalna – istakao je Selaković za RTS.

Zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti, tenzije u Crnoj Gori ne jenjavaju, a u susret sutrašnjoj molitvi i litiji na Cetinju, šef Biroa za medije Vlade Crne Gore Srđan Kusovac podijelio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj piše: “Na Cetinju nema šetnje”.

Već danima vjernici i građani drugih vjeroispovijesti u znak podrške SPC u Crnoj Gori organizuju litije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

PODIJELI