Na snagu stupio pravilnik o podsticajima

0
2251

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2014. godini danas je stupio na snagu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Iz Ministarstva podsjećaju da pravo na podsticaje imaju svi nosioci poljoprivrednih gazdinstava, koji obnove registraciju gazdinstva. 

“Do danas je registraciju obnovilo 14.935 gazdinstava. Dnevno, u poslovnicama Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, obnovu registracije izvrši više od 100 gazdinstava”, tvrde u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da su obaveze po osnovu Zakona o doprinosima, poljoprivredni proizvođači dužni plaćati od dana konačnog upisa i razvrstavanja poljoprivrednih gazdinstava.

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji već imaju lični osnov osiguranja /zaposlena lica, korisnici penzija/, po tom osnovu će i dalje nesmetano ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu.

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava kojima je jedina djelatnost poljoprivreda, a nisu prijavljeni na zdravstveno, odnosno, penzijsko-invalidsko osiguranje, nakon obnove registracije gazdinstva mogu da izvrše prijavu osiguranja u nadležnoj Područnoj jedinici Poreske uprave Republike Srpske.

Preduslov za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu i ovjeru zdravstvenih knjižica je redovna uplata doprinosa, počevši od datuma upisa u novi Registar poljoprivrednih gazdinstava. /SRNA/

PODIJELI