Na takmičenju muzičkih škola i prnjavorski muzički talenti

0
1512

Oko 500 učenika iz 11 muzičkih škola iz cijele Republike Srpske učestvovaće tokom 21. takmičenja muzičkih škola koje se od danas do subote, 12. aprila, održava u Banjaluci.
Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović, otvarajući jutros u Banjaluci ovo takmičenje, rekla je da Republika Srpska sa oko tri hiljade učenika u muzičkim školama predstavlja pravi rasadnik talenata, što ovo takmičenje svojim kvalitetom i dokazuje. 

“Na ovom takmičenju učenici stiču samopouzdanje, a nakon završenih škola, postaju prepoznatljivi i na međunarodnoj sceni”, rekla je ona.

Direktor Republičkog takmičenja muzičkih škola Nemanja Savić rekao je da će učesnici takmičenja imati 300 nastupa, a da će na takmičenju kao gosti nastupiti i učenici iz dvije muzičke škole iz Novog Sada i članovi Muzičkog društva iz Doboja.

On je dodao da će samo takmičenje biti realizovano u disciplinama klavirski duo, kamerni duo, gitara, tambura, harmonika, horovi, muzički oblici, harmonija i solfeđo.

“Ovo će biti prilika da Banjaluka čuje najuspješnije mlade muzičare koji dolaze iz Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Trebinja, Foče, Zvornika, Doboja, Dervente, Gradiške, Prnjavora, Prijedora i Banjaluke, a takmičenje će pratiti eminentni žiri sastavljen od muzičkih pedagoga iz BiH i regiona”, rekao je Savić.

Ovogodišnje 21. takmičenje muzičkih škola Republike Srpske održava se u organizaciji Muzičke škole “Vlado Milošević” iz Banjaluke, Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda.

Rezultati takmičenja biće saopšteni 12. aprila, nakon završnog koncerta u Kulturnom centru “Banski dvor” u Banjaluci./SRNA./

PODIJELI