Nagrada Vidovdanskih susreta Radi Janjušić iz Doboja

0
408

Pjesnikinja Rada Janjušić iz Doboja sa pjesmom „Кrstić u porubu“ dobitnik je nagrade ovogodišnjih Vidovdanskih pjesničkih susreta „Svome rodu od Кosova do danas“ , održana sinoć u porti Spomen hrama na Vučijaku. Janjušićeva je  rekla da je pjesma autobiografska.

„Izbjegla sam iz Zenice 1993. godine i u pjesmi sam opisala taj osjećaj kada ostavljate sve što imate, izlazite iz svog doma, sa jednim djetetom pored sebe i drugim u stomaku idete u neizvjesnost“ , istakla je ona.

Predsjednik SКК „Talasi“ Prnjavor Goran Vuković izrazio je zadovoljstvo brojem pristiglih radova na ovogodišnji konkurs .

„Imali smo 56 radova iz svih dijelova srpskog govornog područja i gdje se piše ćirilica. Prijavili su se autori iz Republike Srpske, F BiH , Srbije, Hrvatske, ali i dijaspore. Autori se rado odazivaju na konkurs između ostalog i jer se svi radovi objavljuju u zajedničkom zborniku, odnosno pored već afirmisanih književnih imena zastupljeni su i svi oni kojima je lijepa pisana riječ, otadžbina, rodoljublje, patriotizam u srcu “ , pojasnio je Vuković.

On kaže da su na pjesničke susrete na Vučijak po prvi put došli gosti iz Sombora, Zvornika i Sremske Mitrovice, a nisu izostali ni pjesnici iz Modriče, Doboja, Prijedora, Dervente, Banjaluke.

Vuković napominje da nije rijedak slučaj da u Prnjavor zbog Vidovdanskih susreta dolaze i pjesnici rođeni u ovoj opštini, a koji sada žive i rade u inostranstvu.

„Prije nekoliko godina imali smo kao prvonagrađenu Zorku Čardašević koja je član srpskog udruženja u Frankfurtu. Naši ljudi su i u tim udaljenim krajevima ostali privrženi mjestu odakle potiču i na najbolji način pokazuju istinitost narodne izreke da krv nije voda“ , rekao je Vuković.

Vidovdanskim pjesničkim susretima prethodilo je polaganje vijenaca u Spomen hramu na Vučijaku gdje su uklesana imena 626 boraca proteklog rata, kod spomenika za 28 poginulih boraca iz mjesne zajednice Кremna i Spomen sobi jedinice „ Vukovi s Vučijaka“ .

Prvi susreti „Svome rodu od Кosova do danas“ održani su 1999. godine.

SКК “Talasi“ Prnjavor trenutno ima tridesetak aktivnih članova. prnjavorlive.info.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here