Prnjavor: Na Vučijaku obilježavanje Vidovdana – Krsne slave Vojske Republike Srpske (FOTO)

0
752

Parastosom i polaganjem vijenaca na grob legendarnog komadanta jedinice “Vukovi s Vučijaka” jutros je počelo obiježaanje Vidovdana – Krsne slave Vojske Republike Srpske.

Vijence na grob Veljka Milankovića položili su njegov sin Slaviša Milanković, zajedno sa predsjednikom Boračke organizacije Prnjavor Nedeljkom Sančaninom i načelnikom Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Prnjavor Srđanom Tomićem.

Vijece su položili i ratni drugovi Veljka Milankovića i članovi Mjesne boračke organizacije Kremna.

Jedinica “Vukovi sa Vučijaka” bila je prva srpska dobrovoljačka jedinica tokom Odbrambeno otadžbinskog rata. Formirana je u Kremnoj kod Prnjavora. Njen čuveni komadant bio je Veljko Milanković (1955—1993).Poručnik Veljko Milanković je teško ranjen u uličnim borbama u selu Kašić, u opština Benkovac, 4. februara 1993. godine, kada je tokom operacije pogođen u desnu stranu grudi. Umro je 14. februara na VMA u Beogradu. Tri dana kasnije sahranjen je u rodnoj Kremni. Posmrtno je odlikovan ordenom Miloša Obilića juna 1993.Jedinaca koju je vodio, “Vukovi sa Vučijaka” ostaće zapamćeni po tome što su izveli juriš „na nož“ 1992. godine, napadajući zabunkerisano brdo Jakeš. Devet ih je poginulo, dvadesetak ranjeno – Jakeš je osvojen. Jedinica “Vukovi s Vučijaka” ratovala je na gotovo svim ratištima.

Obilježavanje Vidovdana  Krsne slave VRS nastavlja se u spomen hramu na Vučijaku, liturgijom, polaganjem vijenaca i parastosom za 626 poginulih boraca čija su imena uklesana u spoemn hramu na Vučijaku. mPovodom Krsne slave biće osveštani žito i slavski kolač. I na spomen obilježju za poginule borce Mjesne zajednice Kremna biće služen pomen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci. (TV K3)

PODIJELI