Sjećanje na VRS ne smije da izblijedi

0
1267

Vojska Republike Srpske je herojski prošla put na kojem se našla kako bi odbranila narod i vjekovna ognjišta, a dužnost sadašnjih i budućih generacija je da čuvaju sjećanje na nju.

Poručili su to juče najviši predstavnici Republike Srpske i Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH povodom proslave Vidovdana – krsne slave Vojske RS i tog puka.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je istakla da je Vidovdan datum koji je kroz istoriju za srpski narod bio izuzetno značajan.

– Svi mi koji danas živimo u miru i slobodi sa posebnim poštovanjem i zahvalnošću moramo čuvati uspomenu na pripadnike VRS čiji su životi utkani u temelje Srpske i njegovati sjećanje na njihovu žrtvu, koja nas trajno obavezuje da čuvamo, branimo i gradimo Republiku – navela je Cvijanovićeva u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog RS puka Milanu Radojčiću te oficirima, podoficirima i vojnicima ovog puka kao i svim nekadašnjim pripadnicima Vojske Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je naglasio da je Treći pješadijski puk, koji je nastavio da baštini tekovine Vojske RS, garant opstanka Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima. On je istakao da su srpska vojska i srpski narod po tradiciji slobodarski, uvijek na strani pravde, mira i slobode.

– Vojska Republike Srpske je osnovana je da bi se zaštitio srpski narod i najčasnije je uticala na stvaranje i očuvanje Republike Srpske – poručio je Dodik u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da pripadnici puka ponosno čuvaju uspomenu na hrabru Vojsku Srpske, koja je najzaslužnija za odbranu slobode srpskog naroda i Republike.

– Pripadnici puka su ostali na putu mira i slobode, profesionalno obavljajući zadatke u interesu mira i stabilnosti cijele zemlje – naveo je Čubrilović.

Komandant Trećeg pješadijskog RS puka brigadir Milan Radojčić rekao je da je Vojska RS časno i dostojanstveno izvršila zadatak.

– Moramo mladim generacijama da prenesemo šta je bila Vojska Srpske i da to sjećanje ne izblijedi, te da kao jedan od najznačajnijih događaja ostane uvijek i obilježavanje krsne slave – rekao je Radojčić.

Treći pješadijski puk ove godine organizuje obilježavanje Vidovdana u manastiru Osovica u opštini Srbac gdje će danas biti služena Sveta arhijerejska liturgija te parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas. Narodna skupština Srpske Republike BiH 12. maja 1992. godine je donijela odluku o formiranju Vojske RS kroz koju je prošlo više od 210.000 boraca. Za odbranu Srpske život su dala 23.184 borca.

PODIJELI