NAJBOLJI NA SVETU Mesi i Ronaldo nisu dali jedan drugome nijedan jedini glas, a šta su uradili Srbi?

0
1428

Kristijano Ronaldo je proglašen za najboljeg fudbalera sveta 2016. u izboru FIFA, u kome su odlučivali glasovi kapitena, selektora i novinara iz brojnih zemalja, pa i onih samoproglašenih. Ali, kako su glasali Ronaldo i Lionel Mesi, takmaci u borbi za ovaj trofej? A kako su se izjasnili naši predstavnici?

Tradiciju su nastavili najveći rivali za titulu “stvarno najboljeg na planeti”: nijedan jedini glas nisu dali jedan drugome. Ronaldo je, naime, sve bodove dao saigračima iz Reala – pet bodova Geretu Bejlu, tri Luki Modriću, a jedan Serhiju Ramosu. Mesi je svoje bodove podelio po Barseloni – “peticu” Luisu Suarezu, “trojku” Nejmaru, a jedan bod Andersu Inijesti.

Kada je o Srbima reč, selektor Slavoljub Muslin i kapiten Branislav Ivanović ne samo da imaju suprotna mišljenja o tome ko je bio najbolji na svetu u 2016, već dok je Ivanović stavio Ronalda na prvo mesto, Muslin ga nije ni uvrstio među trojicu odabranih.

Tako je kapiten “orlova” bodove, redom, dao Ronaldu, Mesiju i Nejmaru, a strateg naše nacionalne selekcije Mesiju, Antoanu Grizmanu i N'Golo Kanteu.

Slavoljub Muslin

Foto: Dejan Briza / RAS SrbijaSlavoljub Muslin

Još jedan naš sunarodnik je imao pravo glasa u stručnom delu žirija. U pitanju je Milutin Sredojević, selektor Ugande, čija je reprezentacija pre nekoliko dana na svečanosti tamošnje konfederacije, CAF-a, proglašena za najbolju ekipu “crnog kontinenta” u 2016. I ne čudi, odveo je ovaj Topličanin Ugandu na Kup afričkih nacija posle skoro četiri decenije, a pritom se ekipa sjajno drži i u mundijalskim kvalifikacijama. Njegovi glasovi otišli su Ronaldu, Mesiju i Suarezu.

Srbiju je u glasanju predstavljao i novinar Milan Rašević, čija je lista glasila “Ronaldo, Mesi, Aleksis Sančez”.

Kada je o izboru najboljeg trenera na svetu reč, a pobedio je Klaudio Ranijeri, koji je sa Lesterom čudesno osvojio premijerligašku titulu, naši su glasali na sledeći način: Ivanović – Zidan, Ranijeri, Santoš; Muslin – Gvardiola, Klop, Zidan; Sredojević – Ranijeri, Santoš, Zidan.

(Darko Nikolić)

PODIJELI