Najezda osa i stršljenova

0
1277

Brojni građani posljednjih mjesec dana žale se na najezdu osa i stršljenova, kako u gradskim, tako i u prigradskim naseljima. Naime, pojačana pojava ovih opakih insekata izaziva strah i paniku kod ljudi, pogotovo onih koji su skloni alergijskim reakcijama.

“Imam veliki strah, jer mi je život već bio u opasnosti od ujeda stršljena prije nekoliko godina. Primijetila sam da ih ove godine ima više nego inače. Taman se riješim jednog, pojavi se drugi, čak sam napravila i mamac, ali na njega se najviše sakupljaju pčele, ose i muve”, govori Goga R., koja je nedavno zvala ekipu “Eko-bela” jer nije znala kako da se odbrani od velikog broja stršljenova u blizini vikednice u Slatini.

Ona nije jedina koja je zatražila njihovu pomoć. Iz preduzeća “Eko-bel” govore da postupaju po prioritetu, naročito kada je riječ o porodicama s malom djecom ili trudnicama.

“Posljednjih mjesec i po dana bilježimo povećan broj zahtjev građana za zaštitu od osa i stršljenova. Većina njih se žali na pojavu gnijezda na stambenim ili pomoćnim objektima. Prigradska područja prednjače, ali imali smo zahtjeve i zajednica etažnih vlasnika, koji su primijetili pojavu gnijezda”, potvrdila je Jelena Anđić, predstavnik preduzeća “Eko-bel”.

Vremenski uslovi i visoke temperature pogodoju pojavi ovih insekata, kao i aktuelna sezona zrenja voća, koje ih privlači.

“Svake godine u ovo vrijeme se suočavamo s pojavom stršljenova, pogotovo ukoliko je sušna godina, mada ovo nije ništa alarmantno u odnosu na prethodne godine”, govori Milutin Kralj, predsjednik Pčelarske zadruge “Matica”, koji dodaje da ovi insekti na visokom teperaturama često ulaze u domove, iako se najčešće zavlače na tavane i ispod roletni.

Iz Službe hitne medicinske pomoći kažu da je u proteklom periodu evidentan porast broja pacijenta koji dolaze zbog uboda raznih insekata.

“Dnevno nam se zbog uboda ovih insekata u prosjeku javi sedam pacijenata”, kazala je dr Nada Banjac, načelnica Službe.

Tretman pri ubodu

U slučaju uboda, iz Doma zdravlja apeluju na građane da ne diraju bolno mjesto, već da ga rashlade vodom ili ledom, potom sljušte žaoku tupim dijelom noža, ali je ne izvlače, jer se tada luči dodatni otrov, acetilholin. Zatim, mjesto uboda oprati vodom i sapunom, te piti hladnu vodu, mlijeko ili sisati kockice leda, sve do prve zdravstvene ustanove./nezavisne novine/.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here